Nie v referende posilní pozíciu Grécka na rokovaniach s veriteľmi

Grécky premiér Alexis Tsipras v noci nadnes v parlamente vyhlásil, že referendum o prijatí návrhu medzinárodných veriteľov na riešenie dlhovej krízy krajiny sa na budúcu nedeľu uskutoční bez ohľadu na to, či sa to "našim partnerom páči alebo nie".

Grécky premiér Alexis Tsipras v noci nadnes v parlamente vyhlásil, že referendum o prijatí návrhu medzinárodných veriteľov na riešenie dlhovej krízy krajiny sa na budúcu nedeľu uskutoční bez ohľadu na to, či sa to „našim partnerom páči alebo nie“.
Uviedol, že naliehanie veriteľov, aby sa Medzinárodný menový fond zapojil do procesu, sťažuje dosiahnutie dohody. Upozornil, že jeho vláda nemôže akceptovať „pomalé zomieranie gréckej ekonomiky“.
Podľa jeho názoru „nie“ v referende posilní pozíciu Grécka na rokovaniach s veriteľmi. Vyjadril presvedčenie, že grécki voliči sa v plebiscite rozhodne vzoprú ultimátam zo strany veriteľov, ktoré opäť označil za urážlivé. Dodal, že „naším zámerom je mať na stole vždy životaschopné riešenie“. Pripomenul, že „Grécko nie je v Európe na návšteve, ale je rovnoprávnym členom“.

Súvisiace články

Aktuálne správy