Medziročná inflácia v eurozóne aj EÚ rástla

Medziročná inflácia v eurozóne aj celej EÚ sa v máji zvýšila o 0,3 %. Na Slovensku ceny klesli o 0,1 %

Medziročná inflácia v eurozóne aj celej EÚ sa v máji po aprílovej stagnácii zvýšila o 0,3 %. Na Slovensku sa inflácia znížila o 0,1 %, keď ceny klesali rovnakým tempom ako predchádzajúci mesiac. Vyplýva to z informácií, ktoré v stredu zverejnil štatistický úrad EÚ Eurostat. Medzimesačne slovenské ceny v máji o 0,3 % vzrástli.

Medziročne sa ceny v máji znížili v ôsmich členských štátoch EÚ. Najviac oproti máju 2014 klesli na Cypre (-1,7 %), v Grécku (-1,4 %) a v Slovinsku (-0,8 %). Najvýraznejšie ceny medziročne posilnili v Rumunsku a na Malte (zhodne o 1,3 %) a v Lotyšsku (1,2 %).

V rámci eurozóny celkovú cenovú hladinu v máji medziročne nahor posúvali najmä ceny zeleniny, ktoré jej pridali 0,09 percentuálneho bodu, ceny v reštauráciách a kaviarňach s príspevkom 0,08 percentuálneho bodu, a ceny tabaku, ktoré inflácii pridali 0,07 percentuálneho bodu. Ceny pohonných hmôt celkovej cenovej hladine 0,34 percentuálneho bodu ubrali. Ceny vykurovacieho oleja inflácii ubrali 0,15 percentuálneho bodu a ceny plynu 0,08 percentuálneho bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy