Kandidát na amerického prezidenta: Trump označuje Grécko za „nepoužiteľné“

, politico,TASR Foto: SITA

Podnikateľ a najnovšie aj prezidentský kandidát Donald Trump porovnáva Atény s Amerikou. Aspoň pokiaľ ide o dlh.

V nekončiacich rozhovoroch o gréckom dlhu sa ozval nový hlas. Nebol to rozum, ale Donald Trump. Vo svojom oznámení, že sa bude uchádzať na post prezidenta USA, označil Trump Grécko za  "nepoužiteľné", keď varoval, že Amerika so svojim narastajúcim dlhom môže skončiť rovnako.

"Dnes sme na 18 biliónoch dolárov a čoskoro to bude 20," povedal Trump vo svojom prejave v Trump Tower v Manhattane. "24 biliónov je bod, odkiaľ už niet návratu. Dostaneme sa tma čoskoro. Vtedy sa staneme Gréckom! Staneme sa krajinou, ktorá je nepoužiteľná."

Ešte pred tým, ako uviedol príklad Grécka, zamával Trump vo vzduchu správou od svojho účtovníka a popýšil sa svojim osobným bohatstvom vo výške 9,24 miliardy dolárov. Tvrdil, že má 500 miliónov dolárov v pasívach. Ak to porovnáme s gréckym HDP v roku 2013, keď dosiahol 242,2 miliardy dolárov, podľa posledných čísel Svetovej banky, Trumpovo bohatstvo dosiahlo tesne 4 percentá ročného ekonomického výkonu Grécka. Trump sa chválil ďalej. "Prišla za mnou jedna veľká banka s tým, že nemám dostatok pôžičiek. Hovorí mi, Donald, môžeme vám požičať 4 miliardy dolárov? Som naozaj bohatý … je to druh myslenia, ktoré potrebuje táto krajinu. Znie to hlúpy, ale nie je to hlúposť. Dnes tu máme opačný druh myslenia. Máme porazených. Máme ľudí, ktorí nemajú to. Máme ľudí, ktorí sú morálne skazení."

"

Donald Trump sa pred časom pustil aj do Číny a jej manipulácií s menou."Nehovorím, že sú hlúpi, mám rád Čínu (…) Práve som predal apartmán za 15 000.000 dolárov niekomu z Číny. Mal by som ich nemať rád?"

Skonštatoval, že americký sen je mŕtvy. Sám seba označil za „najlepšieho človeka, aký kedy kandidoval za prezidenta“.“Budem prezidentom, ktorý dá najviac práce,” prisľúbil počas prejavu v New Yorku, keď kritizoval politiku Baracka Obamu. Trump teraz bojuje o nomináciu Republikánskej strany, ale podľa verejnej mienky má  iba malú šancu na jej získanie. Zámer uchádzať sa o republikánsku prezidentskú nomináciu dosiaľ okrem 69-ročného Trumpa ohlásilo ďalších 11 republikánov. Trump kandiduje prvýkrát, hoci sa s myšlienkou kandidovať v minulosti už opakovane pohrával. Očakáva sa však, že Trump, známy svojou priamočiarosťou, predvolebnú kampaň spestrí, napísala agentúra Reuters.

V prieskume agentúry Reuters a inštitútu Ipsos, ktorý zahŕňa 13 republikánov, ktorí už svoju kandidatúru oznámili, aj tých, ktorí ju pravdepodobne ešte zverejnia, obsadil Trump 12. priečku. Na čele prieskumu sa ocitol bývalý guvernér Floridy Jeb Bush, ktorý svoju kandidatúru potvrdil v pondelok.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy