Výhľad na druhý polrok 2015 podľa Fidelity: Výhoda celkových výnosov

, Fidelity Worldwide Investment

Nedostatok výrazného rastu podnikových ziskov bude podporovať prístup celkovej návratnosti investícií v druhej polovici roka 2015, pričom bude favorizovať stratégie akciových príjmov, ktoré sú zamerané na spoločnosti kombinujúce zdravé dividendy s udržateľnou ziskovosťou.

Akcie zdravotníctva vyzerajú najatraktívnejšie, zatiaľ čo dividendy v materiálových a energetických sektoroch sa zdajú zraniteľnejšie vzhľadom na volatilitu cien komodít a nedostatočné pokrytie dividend medzi veľkými ropnými spoločnosťami.

V strednodobom horizonte budú rastúce úrokové sadzby predstavovať výzvu pre  dlhopisové proxy, ale podniky s rastom príjmov a zdravými súvahami budú aj naďalej atraktívne pre investorov, ktorí hľadajú príjmy z akcií.

Priaznivé podmienky pre akciové príjmy

Prostredie pre investície do akciových príjmov zostáva veľmi priaznivé. Šesťročnému "býčiemu trhu" dominuje viacnásobná expanzia s veľmi malým pokrokom v korporátnych výnosoch za toto obdobie. Keďže mnohé štrukturálne otázky ešte treba vyriešiť a korporátne metriky ziskovosti sú už na maximách, je ťažké predvídať obdobie silného rastu zárobkov.

Dividendy budú preto odteraz ešte väčšou časťou celkových výnosov investorov. Stratégia zameraná na spoločnosti, ktoré charakterizujú udržateľné miery ziskovosti, zdravé dividendy ako aj rast dividend a podpora oceňovania by investorom mali poslúžiť tým, že poskytnú prvok ochrany pred negatívnym vývojom pre prípad, že trhy budú mať problémy, ale majú tiež schopnosť vytvoriť silné dlhodobé celkové výnosy.

Dobré príležitosti v zdravotníctve,  príliš veľké riziko v energetike

Aj keď je nutné pozerať sa na jednotlivé prednosti spoločností, zdravotníctvo je aj naďalej preferovaným sektorom pre príjmového investora. Nielen že sú tieto podniky dobrým zdrojom dividend na základe rozumného oceňovania, ale tiež ponúkajú silné súvahy, dobré peňažné konverzie a zlepšujúce sa produkty v štádiu rozvoja.

Na druhej strane, akúkoľvek investíciu do energetických a materiálových odvetví – odvetví s tradične vysokými dividendovými výnosmi – treba starostlivo analyzovať. Tieto spoločnosti sú výrazne zamerané na vývoj cien komodít, čo predstavuje značnú mieru rizika pri prognóze. Okrem toho, dividendy väčšiny veľkých ropných spoločností nie sú kryté. V dôsledku toho budú musieť buď drasticky znížiť svoje kapitálové výdavky, čím oslabia svoj potenciál budúceho rastu, alebo zoškrtať svoje dividendy.

Rastúce sadzby by ovplyvnili dlhopisové proxy

Najväčšou výzvou pre stratégie akciových príjmov je vyhliadka rastúcich úrokových sadzieb, čo by zvýšilo súťaž o kapitál. Dlhopisové proxy a niektoré akcie generujúce príjmy v rámci širšieho trhu by v takej situácii trpeli. Príklad toho sme zaznamenali v treťom štvrťroku 2014, kedy rastúce výnosy 10-ročných dlhopisov spustili hromadný odpredaj akcií sieťových odvetví a telekomunikácií.

Na druhej strane, spoločnosti so silnými výsledkami v súvahách a slabým zameraním a tiež spoločnosti podporené vysokokvalitným, udržateľným rastom príjmu, budú s veľkou pravdepodobnosťou favorizované v prostredí rastúcich úrokových sadzieb.

Kľúčové pre investorov je prijať stratégiu, ktorá je zameraná na dividendy a dividendový rast, a nie na jednoduché investovanie do akcií s vysokými výnosmi. Ale nakoniec, vzhľadom na výšku dlhu v systéme som presvedčená, že akýkoľvek typ úrokovej normalizácie je nesprávnym krokom a že úrokové sadzby zostanú nejaký čas nízke.

Autorkou je Caroline Pearceová, investičná riaditeľka spoločnosti Fidelity Worldwide Investment, zodpovedná za akciové príjmy.

Súvisiace články

Aktuálne správy