Rizikom pre bankový sektor sú nízke úrokové sadzby aj koncentrácia bánk

Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes vzali na vedomie Správu o stave a vývoji finančného trhu za rok 2014, ktorú parlamentu predložila Národná banka Slovenska (NBS).
Zo správy vyplýva, že slovenský bankový sektor vlani zaznamenal nárast zisku. Medziročne sa zvýšil o 0,7 % na 560 miliónov eur. Trhové riziká v bankovom sektore na Slovensku zostali na nízkej úrovni, mierne sa však zhoršila likvidita bankového sektora. Významným rizikom naďalej ostáva koncentrácia bánk voči krajinám, ktoré sa považujú za rizikové.
„Koncentrácia aj naďalej patrí medzi kľúčové charakteristiky slovenského bankového sektora. Banky vykazujú vysoké vystavenie voči vybraným klientom alebo vlastným finančným skupinám,“ priblížila národná banka. Zároveň uviedla, že niektoré veľké expozície bánk sú voči klientom v krajinách, ktoré sú vnímané ako rizikové. Medzi také patrí Ruská federácia či Cyprus. „Naďalej zostáva aj pomerne vysoké vystavenie niektorých bánk voči vlastnej finančnej skupine,“ doplnila NBS.
Parlament vzal zároveň na vedomie aj Správu o výsledku hospodárenia NBS za minulý rok. Z nej vyplýva, že NBS dosiahla za minulý rok zisk vo výške 102,2 milióna eur. V porovnaní s rokom 2013 sa znížil, keďže vtedy centrálna banka hospodárila so ziskom takmer 490 miliónov eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy