Japonská ekonomika vzrástla v 1. kvartáli medziročne o 2,4 %

Japonská ekonomika vzrástla v 1. kvartáli najrýchlejšie za uplynulý rok. Hlavnými dôvodmi bolo oživenie výstavby domov a zvýšenie zásob. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Japonský hrubý domáci produkt (HDP) sa v prvých troch mesiacoch 2015 v porovnaní s rovnakým obdobím vlani zvýšil o 2,4 %, uviedla v prvom odhade kancelária vlády. Experti v priemere počítali s nárastom len o 1,5 %. V poslednom štvrťroku 2014 japonská ekonomika vzrástla o 1,1 %.
Analytici počítajú v prebiehajúcom kvartáli so spomalením tempa rastu. Dôvodom sú nízke firemné investície a verejné výdavky.
Medzikvartálne sa HDP Japonska v trojmesačnom období od januára do konca marca zvýšil o 0,6 %. Bol to jeho druhý nárast po sebe po recesii, v ktorej sa tretia najväčšia svetová ekonomika nachádzala v polovici vlaňajška. Do recesie ekonomiku stiahlo zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH), ktoré malo negatívny vplyv na súkromný dopyt.
Investície do rezidenčných nehnuteľností v 1. kvartáli medziročne vyskočili o 7,5 %. Naopak, verejné investície klesli o 5,5 %. Súkromná spotreba, na ktorú pripadá takmer 60 % HDP, vzrástla o 0,4 % rovnako ako kapitálové investície..
Najviac v prvých troch mesiacoch prispelo k rastu zvýšenie zásob. Naopak, firemné investície a export stúpli len mierne. „Údaje o raste môžu na prvý pohľad vyzerať pozitívne, ale nie je príliš čo oslavovať,“ uviedol ekonóm Dai-ichi Life Research Institute Jošiki Šinke. Bez započítania príspevku zásob japonská ekonomika v 1. kvartáli medziročne vzrástla len o 0,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy