Ceny v SR sa vyvíjajú podobne ako v rámci celej EÚ

V rámci celej Európskej únie sa ceny v apríli medziročne nezmenili po marcovom poklese o 0,1 %, na Slovensku sa v apríli medziročný pokles zmiernil na úroveň -0,1 % z marcových -0,4 %

Celková cenová hladina v eurozóne sa v apríli medziročne nezmenila po marcovom poklese o 0,1 %. V rámci celej EÚ bol vývoj rovnaký. Medziročne sa ceny v apríli nezmenili po tom, ako v marci o 0,1 % klesli. Na Slovensku bol trend podobný ako v rámci eurozóny aj EÚ. Aprílový medziročný pokles cien sa totiž zmiernil na úroveň 0,1 % z marcových 0,4 %. Vyplýva to z informácii, ktoré v utorok zverejnil štatistický úrad EÚ Eurostat.

Aj medzimesačný vývoj cien na Slovensku bol podobný ako v rámci celej eurozóny a Európskej únie. V rámci eurozóny aprílové ceny podľa predbežných údajov oproti marcu stúpli o 0,2 % a v rámci celej EÚ sa zvýšili o 0,3 %. Na Slovensku sa aprílové ceny podľa údajov Eurostatu medzimesačne zvýšili o 0,3 %.

Medziročne sa ceny v apríli znížili v dvanástich členských štátoch EÚ. Najviac oproti aprílu 2014 klesli v Grécku (-1,8 %), na Cypre (-1,7 %) a v Bulharsku a Poľsku (zhodne -0,9 %). Najvýraznejšie ceny medziročne posilnili na Malte (1,4 %) a v Rakúsku (0,9 %).

V rámci eurozóny celkovú cenovú hladinu v apríli medziročne nahor posúvali najmä ceny v reštauráciách a kaviarňach, ktoré jej pridali 0,1 percentuálneho bodu. Nájomné pridalo celkovej cenovej hladine 0,08 percentuálneho bodu a ceny zeleniny 0,07 percentuálneho bodu. Ceny pohonných hmôt celkovej cenovej hladine 0,42 percentuálneho bodu ubrali. Ceny vykurovacieho oleja inflácii ubrali 0,17 percentuálneho bodu a ceny plynu 0,07 percentuálneho bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy