Zarábal milióny na falošných diplomoch, vlani zaplatil na daniach smiešnych 26 centov, ale zmenil sa

, the quartz Foto: Exact;YT/Bol News

Ako jediný syn právnika vyrastal Shoaib Ahmed Shaikh v náboženskej, meštiackej pakistanskej domácnosti. Mal jedinú ambíciu: chcel sa stať najbohatším mužom na svete.

"Dokonca bohatší než Bill Gates," povedal Shaikh svojim zamestnancom už dávnejšie vo svojom prejave. Rozhodol sa, že vybuduje firmu Axact. "Už v roku 1997, kedy Yahoo! práve začalo naberať na obrátkach a dvaja stanfordskí študenti rozmýšľali o založení Google, Axact už začala svoju činnosť v jedinej miestnosti s menej než desiatimi členmi tímu," spomínal Shaikh pre pakistanský Newsweek v roku 2013.

Dnes už Axact prehlasuje, že je "najväčšou globálnou IT spoločnosťou." Ťažko povedať na základe akých meraní. "Je prítomná na 6 kontinentoch, v 120 krajinách a 1300 miestach s viac ako 25 000 zamestnancami a spolupracovníkmi. Má 10 rôznych obchodných jednotiek a ponúka viac ako 23 produktov svetovej triedy," s viac ako dvoma miliardami užívateľov na celom svete a počet jej zákazníkov dosahuje 40 miliónov.

Ale podľa zistení The New York Times, Axact dokázala nahrabať milióny z, mierne povedané, podivuhodného podnikania. Ponúka falošné potvrdenia o ukončenom vzdelaní. "Axact predáva softvérové ​​aplikácie," píšu noviny. "Ale podľa zasvätencov, firemné záznamy a podrobné analýzy webových stránok ukazujú, že hlavnou obchodnou aktivitou Axacty je stáročie starý podvod. Predávať falošné akademické tituly v globálnom meradle v ére internetu."

Spoločnosť, podľa informácií The Times, zamestnáva celý tím mladých, vzdelaných Pakistancov, ktorí agresívne ponúkajú všetko od falošného diplomu z vysokej školy až po doktorandské tituly. Sociálne médiá im pomáhajú získať masku legitimity, vrátane falošných profilov LinkedIn pre umelo vytvorených profesorov Axact univerzít.

V reakcii na správu v The Times, Axact uviedol vo svojom vyhlásení, že "odsudzuje tento príbeh ako nepodložený, neštandardný, ohováračský a postavený na základe falošných obvinení. Ide údajne len o výplod fantázie zverejnený bez oslovenia samotnej spoločnosti a získania jej stanoviska.Všetkých desať obchodných jednotiek Axact sú úplne legitímne, legálne a zaviazali sa k zvýšeniu kvality IT služieb po celom svete," píše sa vo vyhlásení.

Ako sa podarilo Shaikhimu z malého garážového startupu vybudovať zdanlivo prosperujúcu firmu, ktorá, podľa vlastných vyhlásení na internetových stránkach, je "trikrát väčšia, než ktokoľvek iný v súkromnomn sektore v Pakistane", jasné nie je.

Vo svojom rozhovore z roku 2013 Shaikh svoje začiatky v podnikaní úplne preskočil. "Po počiatočnom úspechu, organizácia rozšírila svoju pôsobnosť okrem iného do ponuky back-office služieb, ERP aplikácií a služieb dizajnu. Ako excelentná sa ukázala v oblasti on-line dizajnu."

Axact, podľa evidencie Komisie pre cenné papiere a burzy v Pakistane (SECP), bola zaregistrovaná dňa 6.6.2006 v Karáčí. Podľa záznamov z roku 2010 bol splatený kapitál, alebo úplne prefinancované akcie, za 6 miliónov pakistanských rupií (58 860 dolárov). A za finančný rok 2014, toto zdanlivé monštrum pakistanského súkromného sektora zaplatilo na daniach len 1,89 milióna rupií (18 543 dolárov). V minulom roku predstavovala sadzba dane v krajine 34 %.

Za zaujímavé sa dajú označiť aj dane z príjmov a odvody samotného Shaikhiho. Predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Axact zaplatil dokopy za rok 2014 neuveriteľných 26 pakistanských rupií (0,26 dolára). Túto skutočnosť zverejnil novinár Ahmad Noorani. Najnižšia daňová sadzba v Pakistane je 5 %, čo znamená, že Shaikhiho deklarovaný celkový príjem podľa zaplatenej dane predstavoval v roku 2014 len 520 rupií, v prepočte asi 5,10 dolára. Na základe týchto čísiel si poviete, to musí byť ale skromný človek. Navyše sa príkladne stará o svojich zamestnancov. Inžinier v spoločnosti, ktorý dokáže ponúknuť rok až tri praxe, dostane podľa zverejneného inzerátu zadarmo dopravu medzi kanceláriou a domovom s čerstvou dennou tlačou, plnú zdravotnú starostlivosť pre seba aj najbližšiu rodinu, 34 dní ročne v prípade nehody firma prepláca "pevnú mesačnú finančnú pomoc vo výške 80 % z  hrubej mzdy". Navyše plat pre túto pozíciu je medzi 40 – 60 000 rupií mesačne, čo predstavuje asi šesťkrát viac než je priemerný príjem v Pakistane. Ale je toho ešte omnoho viac. Podľa inzerátu čaká na úspešného adepta aj rad zaujímavých výhod, ako moderný salón, priestranné jedálne, kiná, kaviareň, Yacht, Dreamworld klub a mnoho ďalších. Závideniahodný životný štýl v Axacte…

Mladí, vzdelaní a jazykovo zdatní predajcovia sú údajne pre novú pozíciu starostlivo školení cez "International Sales Leadership Program", so sídlom v Karáčí. Hľadajú sa predovšetkým kandidáti s "neutrálnou výslovnosťou, alebo bez amerického či britského prízvuku." Výhodou sú "skúsenosti v oblasti komunikácie s medzinárodnou klientelou prostredníctvom telefónu, e-mailu a chatu."

Ako napísal The Times za firmou je masívna sieť najmenej 370 internetových stránok škôl a akreditačných orgánov, ktoré chrlia falošné doklady. Niekedy zamestnanci dokonca telefonujú potenciálnym klientom s tým, že predstierajú personalistov, ktorí sľubujú ponúknuť prácu v prípade, že si kúpia on-line vzdelanie. Mnohí študenti sú podvedení, iní si kúpia falošné vzdelanie dobrovoľne. Vysokoškolské diplomy idú zhruba po 350 dolároch, píše The New York Times, zatiaľ čo za doktoranda dáte 4000 dolárov a viac.

Ale Shaikh, ktorý kedysi chcel nahradiť Billa Gatesa, má teraz nový sen. Chce s týmto biznisom prestať a pomôcť Pakistanu. Asi 65 % z príjmov Axact, vyhlásil ešte minulý rok, chce venovať SED Axact, divízii firmy, ktorá sa bude snažiť o to, aby "všetci dostali do roku 2019 cenovo prístupné vzdelanie, zdravotnú starostlivosť, právnu pomoc, jedlo a prístrešok.“  Začne so vzdelávaním 30 000 študentov, neskôr sa školstvo rozšíri až na ohromujúcich 10 miliónov detí. To je o niečo menej ako polovica z celkového počtu školopovinných (21,6 milióna) Pakistancov. "Ja sa už viac nechcem stať najbohatším mužom sveta," vyhlásil vlani Shaikh, "Mojou úlohou a misiou Axactu je teraz vyhrať, a našu výhru vyplatiť pre dobro ľudí a dobro našej krajiny."

Súvisiace články

Aktuálne správy