Slovensko by sa malo znovu zatraktívniť pre súkromné investície

Slovensko by sa malo znovu zatraktívniť pre súkromné investície. "S takýmto cieľom by sme mohli dosiahnuť dlhodobý ekonomický rast, rast zamestnanosti, životnej úrovne a znižovanie regionálnych rozdielov," uviedol dnes na tlačovej besede v Bratislave predseda opozičnej strany Most-Híd Béla Bugár pri predstavovaní Hospodárskej vízie strany, ktorá je súčasťou programového straníckeho dokumentu Občianska vízia 2016.

Kľúčovými nástrojmi v hospodárskej vízii strany sú podľa Bugára najmä podpora podnikania, zamestnanosti, konkurencie a trhového hospodárstva. "Myslíme si, že ekonomika Slovenska sa musí pohnúť iným smerom. Musí vytvárať nové pracovné miesta v tých odvetviach, ktoré majú vyššiu pridanú hodnotu, ako sú informačné technológie alebo letecký či farmaceutický priemysel," zdôraznil.

Podľa predsedu Mosta-Híd je na Slovensku zanedbaný sektor služieb. "Ak by sme porovnávali napríklad sektor sociálnych a zdravotných služieb, tak na Slovensku v ňom pracuje približne 160.000 pracovníkov, kým v porovnateľne veľkých vyspelých krajinách (Švédsko, Fínsko) je to až trojnásobne viac," dodal.

Strana Most-Híd bude podľa podpredsedu strany Ivana Švejnu presadzovať zníženie daňovo-odvodového zaťaženia práce a podnikania. "Budeme presadzovať zjednodušenie daňového systému. Pri dani z príjmov fyzických osôb by mala existovať jedna sadzba dane, jedna odpočítateľná položka na daňovníka a progresívny daňový bonus na deti, ktorý sa bude postupne zvyšovať v závislosti od počtu detí," spresnil podpredseda strany. Odpočítateľná položka by mala podľa Švejnu platiť aj na podpriemerné mzdy, čo by výrazne zlepšilo situáciu približne 40 % všetkých zamestnaných.

Slovenská ekonomika podľa ekonomického odborníka strany Zsolta Gála potrebuje flexibilnejšie zamestnávanie. "Budeme podporovať flexibilné formy zamestnávania, ako je práca na čiastočný úväzok, pružný pracovný čas a práca z domu," priblížil Gál. Most-Híd navrhuje zároveň silnejšiu podporu vidieckemu turizmu, ako aj podporu pri vytváraní združení malých rodinných fariem a samostatných roľníkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy