Bankový sektor v regióne SVE je stále ziskovejší ako v západnej Európe

, TASR Foto: thinkstock

Banky v regióne strednej a východnej (SVE) Európy sú ešte stále ziskovejšie než banky v západnej Európe. Vyplýva to zo štúdie, ktorú pripravilo oddelenie strategických analýz spoločnosti UniCredit.

Podľa nej návratnosť aktív bánk v regióne SVE v rokoch 2006 až 2008 bola na priemernej úrovni 2 %, v období medzi rokom 2010 a 2014 predstavovala 1,4 %. V rokoch 2015 a 2016 by sa mala dostať na 0,8 % a hlavný vplyv na návratnosť aktív bude mať najmä situácia v Rusku.

"V strednej a východnej Európe tvoria približne dve tretiny celkového príjmu v sektore čisté príjmy z úrokov, teda tradičné bankové obchody. Vzhľadom na tlak na marže bude nevyhnutné zamerať sa na alternatívne zdroje príjmu, ako sú poplatky a provízie, a zvýšiť ziskový potenciál bánk," konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii riaditeľ divízie pre strednú a východnú Európu skupiny UniCredit Carlo Vivaldi.

Najvýznamnejším produktom pre banky podľa UniCredit v budúcnosti ostane poskytovanie pôžičiek. "Očakávame striedmy nárast úverov v súlade s ekonomickým oživením v regióne," doplnil zástupca riaditeľa útvaru strategických analýz pre strednú a východnú Európu Mauro Giorgio Marrano. Podľa jeho slov v regióne SVE by malo úverovanie rásť tempom na úrovni 5,1 % v tomto roku a v roku 2016 by malo byť tempo úverovanie 7,8 %. V regióne strednej a juhovýchodnej Európy by mal rast úverov v tomto roku dosiahnuť úroveň 3,9 % a v budúcom roku by mal predstavovať 4,6 %.
Tempo rastu pôžičiek sa ale bude v jednotlivých krajinách značne líšiť. Podiel nesplácaných úverov by mal ostať v roku 2015 v regióne strednej a východnej Európy na relatívne vysokej úrovni. "V niektorých krajinách sa však očakáva zlepšenie," uviedol Marrano.

Okrem úverových produktov bude pre banky dôležité aj poskytovanie alternatívnych služieb. "Firemní zákazníci si v budúcnosti budú viac vyžadovať neúverové financovanie. U individuálnych klientov vidíme potenciál najmä v službách správy aktív," doplnil Vivaldi.

Z analýzy spoločnosti UniCredit tiež vyplýva, že finančný majetok domácností v strednej a východnej Európe je stále pod úrovňou domácností v Nemecku, Rakúsku alebo Taliansku a je investovaný do pomerne jednoduchších produktov. Banka ale predpokladá, že rast majetku domácností zvýši dopyt po službách správy majetku.

Súvisiace články

Aktuálne správy