Varoufakis chce oddialiť splatnosť záväzkov Grécka voči ECB

Grécky minister financií Janis Varoufakis chce posunúť splatnosť bondov z programu pre trhy s cennými papiermi (SMP) do "vzdialenej budúcnosti"

Grécky dlh nie je udržateľný a jeho splátky voči Európskej centrálnej banke (ECB) by sa mali odložiť, vyhlásil vo štvrtok grécky minister financií Janis Varoufakis. "Počas júla až augusta si bude musieť ministerstvo financií tak či onak požičať od našich partnerov 6,7 mld. eur, aby splatilo bondy z programu pre trhy s cennými papiermi SMP,“ povedal Varoufakis. Narážal pritom na cenné papiere, ktoré ECB nakúpila v rámci SMP (Securities Market Programme) počas rokov 2010 a 2011.

 

"Naďalej zostávajú cenné papiere približne v hodnote 27 mld. eur, ktoré sú splatné v nasledujúcich mesiacoch, prípadne rokoch. Splatnosť týchto papierov by sa mala posunúť do vzdialenej budúcnosti. To je jasné,“ povedal. Varoufakis dráždi európskych politikov svojím ostrým nesúhlasom s úspornými opatreniami v Grécku. Vláda Varoufakisa čiastočne stiahla z rokovaní s veriteľmi, stále sa však angažuje v týchto rozhovoroch.

Súvisiace články

Aktuálne správy