Guvernér BoE pripustil, že banka do roka zvýši sadzby

Centrálna banka však podľa šéfa britskej centrálnej banky (BoE) Marka Carneya nebude zvyšovať sadzby priskoro a riskovať tak spomalenie ekonomiky

Guvernér britskej centrálnej banky (BoE) Mark Carney pripustil možnosť, že úrokové sadzby budú v krajine o rok vyššie. Bank of England však nebude zvyšovať sadzby príliš skoro a riskovať tak spomalenie ekonomiky. Podľa Carneya by sa inflácia v Británii mohla dostať do negatívneho teritória. Zároveň podľa neho sila britskej libry mierne ohrozuje hospodársky rast krajiny.

 

Na otázku BBC, či budú sadzby budú takto o rok vyššie, Carney odpovedal, že je to možné, záleží však na vývoji v ekonomike. „To, čo nebudeme robiť, je, že nebudeme dvíhať sadzby príliš skoro, prípadne príliš rýchlo, nespomalíme tým ekonomiku,“ uviedol. Podľa Carneya britská centrálna banka zastáva názor, že miera inflácie by mohla budúci mesiac vykázať zápornú hodnotu, aj keď len nakrátko, následne by mala stúpať. Dodal, že britskú ekonomiku brzdí slabý hospodársky rast globálnej ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy