Ako si splniť americký sen o bývaní: Mladý pár si dokázal nasporiť na dom za dva roky

, businessinsider

Vraj to nebolo vôbec ťažké. On pracoval ako kapitán a ona ako kuchárka na jachte. Za dva roky sa im podarilo nasporiť 100 000 dolárov. Svoj príbeh vyrozprávali serveru businessinsider.

Mali len niečo po dvadsiatke. Shaun a Kelsey Millerovci sa rozhodli stráviť najbližších niekoľko rokov svojho života na mori. "Mali sme peniaze, ale neboli sme schopní ušetriť," spomína dnes už 30 ročná Kelsey. "Chceli sme si našetriť na dom."

Vďaka spoločnej práci na jachtách dokázali žiť bez nájomného a prakticky bez akýchkoľvek nákladov. Nájsť si takúto prácu nebolo pre nich vôbec náročné. V tom čase žili v Karibiku, jednej z hlavných destinácií pre súkromné ​​jachty, kde ich vlastníci hľadajú zamestnancov na pomocné práce. Shaun bol tesár, robil práce na prípravách lodí, zatiaľ čo Kelsey pracovala na ekologických farmách, ako záhradníčka, a zacvičovala sa aj do novej profesie, za kuchárku.

"Shaun už pracoval na lodiach aj predtým, ale ja nie, a to aj napriek tomu, že som pri nich vyrastala," vysvetľuje Kelsey. "Je ľahké dostať sa do tohto odvetvia, aj bez akejkoľvek predchádzajúcej skúsenosti, najmä ak ste pracovali v reštauračných službách." Pozícia kuchára a obsluhy, ktorá pripravuje, servíruje jedlo a následne sa postará o riad, podobne ako aj údržbára, spravidla nevyžadujú žiadne vodácke znalosti.

Nakoniec Millerovci skončil na 25 metrovej plachetnici, kde spoločne zarobili 115 000 dolárov ročne, čo je štandardný nástupný plat pre loď tejto veľkosti. Okamžite si začali odkladať väčšinu z peňazí, ktoré zarobili. "Na lodi sme nemali v podstate žiadne náklady," hovorí Kelsey. "Stravu sme mali zadarmo, uniformy zadarmo, auto z požičovne bolo k dispozícii kdekoľvek sme zakotvili." Vlastník lode im dokonca platil aj zdravotné poistenie, kým boli na palube. Doplnkové poistenie si museli platiť sami, ak by sa predsa niečo nečakané udialo na súši. Jediný skutočný náklad predstavovali telefonáty domov. Chceli zostať v kontakte s priateľmi a rodinou. Majiteľ lode ich služby potreboval predovšetkým cez prázdniny, nemohli sa vrátiť do Massachusetts, kde žije rodina Kelsey, ani do Južnej Afriky, odkiaľ  pochádza Shaun. A ich vlastný domov? Počas kočovného života by sa im ťažko niekde zapúšťali korene, v zime odchádzali z Karibiku do Annapolis, Marylandu a Newportu. Na Rhode Island sa sťahovali v lete.

Byť obklopený luxusom v drahých rekreačných oblastiach, to dalo riadne zabrať pri sústredení sa na jediný cieľ. Myslieť na sporenie a vyhýbať sa míňaniu, nenechať sa ovplyvniť okolitou spoločnosťou, to bolo podľa ich slov celkom náročné. I keď nemali určenú cieľovú sumu, ku ktorej by sa chceli dopracovať, lákala ich vidina vlastného bývania a plánovanej svadby. "Mali sme pred sebou stanovené dva ciele, chceli sme sa usídliť na súši po tom, čo sa vezmeme a kúpime si dom. Peniaze sme nepovažovali do vtedy za disponibilný príjem," vysvetľuje Kelsey. "Pre ľudí, ktorí pracujú celý život na lodi nie je problém míňať peniaze na oblečenie, alebo drahé šperky, či chutné jedlo." Ale aj Shaun a Kelsey sa chceli istým spôsobom odmeniť. Časť svojich úspor minuli na cestovanie, ktoré si pred tým nemohli dovoliť. "Boli sme sa potápať na Maldivách, a zaplatili sme si dovolenku v rezorte v Mozambiku," hovorí Kelsey. "Tie prázdniny boli drahé, ale cestovanie sme považovali za našu prioritu, museli sme sa trochu odmeniť."

Počas plachtenia do Newportu v júli 2011, už ale obaja cítili, že sa vracajú domov. Rozhodli sa poobzerať sa po nejakom dome v okolí. Do tohto momentu sa im podarilo počas dvoch rokov práce na lodiach ušetriť neuveriteľných 100 000 dolárov. "Neboli sme skutočne vážne rozhodnutí, len sme sa začali po dome rozhliadať," hovorí Kelsey. V októbri sa sen stal skutočnosťou. Našli to, čo hľadali, farmársky domček z prelomu storočia s pozemkom dostatočne veľkým pre záhradou aj psa. Dve spálne sú vyhradené pre návštevu rodiny a priateľov, navyše celé sa to nachádza len pár krokov od pláže. Za bonus Millerovci považujú aj nedokončenú stodolu s garážou, veď Shaun je tesár a Kelsey je umelecká grafička. Aj cena 315 000 dolárov bola v rámci ich rozpočtu.

Po uzavretí kúpy sa okamžite vrátili do práce na lodi. "V podstate sme vybielili naše účty, keď sme si kúpili dom, ale potom sme ich doplnili celkom rýchlo," vysvetľuje Kelsey. Ich základné životné náklady boli pokryté, boli schopní aj šetriť, aj splácať hypotéku. O dva roky neskôr sa rozhodli pre pevnú pôdu pod nohami. Nadišiel čas začať pracovať na dlhodobých kariérnych cieľoch. Shaun opäť vyrába lode ako tesár, zatiaľ čo Kelsey so svojim umeleckým titulom stále dúfa, že nakoniec nájde uplatnenie v pedagogickom zbore. Ale aj tak z času  na čas vezmú krátkodobú prácu na lodiach, peniaze navyše sa už zídu, hlavne keď sa musia  prispôsobiť tomu, že ich príjem je tretinou z toho, čo býval.

Millerovci sa zhodnú v tom, že práca na jachtách nie je tak atraktívna, ako sa na prvý pohľad zdá. Tak ako v každom inom odvetví služieb, znamená to veľa tvrdej práce. "Keď máte hostí na palube, ste na nohách 15 až 18 hodín denne, často aj 10 dní v kuse," hovorí Kelsey. "Musíte vstávať skôr ako vstane prvý hosť, a do postele si líhate až keď odišiel spať posledný hosť." Od posádky sa očakáva, že ponúkne služby na úrovni päťhviezdičkového hotela, ale na rozdiel od takéhoto hotela, nemáte stovky zamestnancov, ktorí vám pomôžu. Napriek všetkému Kelsey tvrdí, že práca na jachte stála za to. "Cítim sa veľmi šťastná, že sme mali túto skúsenosť, a boli schopní cestovať. A tiež, že ako tridsaťroční máme už vlastný domov."

Súvisiace články

Aktuálne správy