RegioJet spustí nočné vlaky z Košíc do Prahy a Bratislavy, s ochrankou

, ČTK Foto: SITA

Spoločnosť RegioJet začne od 14. júna prevádzkovať nočné vlaky medzi Prahou a Košicami a Bratislavou a Košicami. Budú zatiaľ jazdiť vo štvrtok, v piatok a v nedeľu, dopravca na ne nasadí bežné vozne s miestami na sedenie. Pridanou hodnotou má byť širší servis, než aký spoločnosť poskytuje v denných spojoch. Vlaky budú vypravené v podobných časoch ako spoje českých a slovenských štátnych železníc.

Vzhľadom na to, že súčasné vlaky štátnych dopravcov ponúkajú predovšetkým lôžkové či ležadlové miesta, pôjde o konkurencii len z časti. Napríklad z Prahy do Košíc nájdete v celom vlaku iba dva vozne na sedenie. RegioJet nasadí vozne s polohovateľnými sedačkami, na ktoré sú cestujúci zvyknutí z existujúcich spojov. Ceny chystá rovnaké ako na denných spojoch, napríklad cestovný lístok z Bratislavy do Košíc začína na deviatich eurách. Z Prahy bude vlak vyrážať dve hodiny pred polnocou, opačne o pol hodinu skôr. Na vnútroštátnej slovenskej trase je odchod v oboch smeroch zhruba pol hodinu pred polnocou.

"Chceme ponúknuť cestujúcim nový koncept nočného cestovania, ktorý bude bezpečný aj pohodlný. Na bezpečnosť bude okrem personálu dohliadať aj bezpečnostná služba," uviedol  podnikateľ Radim Jančura. Cestujúci si budú môcť zapožičať aj malé zámky na uzamknutie batožiny.

Vo vlaku má fungovať od 1.00 do 4.00 nočný pokoj, v tomto čase stevardi nebudú roznášať občerstvenie a ponúknu cestujúcim deky. Pre občerstvenie bude vyčlenený jeden vozeň, kam si môžu cestujúci presadnúť. Ráno personál ponúkne všetkým zadarmo raňajky. V prípade záujmu bude obsluha cestujúcich aj budiť.

Jančurove vlaky začali do Košíc jazdiť z Prahy vlani na jeseň, z Bratislavy v decembri. Na budúci rok si zažiadal o dvojnásobnú kapacitu na linke z Bratislavy, zároveň však pripustil, ako krajný variant, zrušenie vnútroštátnej dopravy na Slovensku z dôvodu, že s výnimkou spojov InterCity jazdia  študenti a dôchodcovia vo vlakoch štátneho dopravcu zadarmo.

Súvisiace články

Aktuálne správy