Primárny rozpočet centrálnej vlády Grécka dosiahol za 4 mesiace prebytok

Primárny rozpočet centrálnej vlády Grécka zaznamenal za prvé štyri mesiace tohto roka prebytok cez 2 miliardy eur, pod čo sa podpísalo výraznejšie obmedzenie výdavkov. Výsledok je prekvapením, keďže vláda počítala s miernym deficitom. S odvolaním sa na informácie gréckeho ministerstva financií to uviedla agentúra Reuters.
Prebytok primárneho rozpočtu centrálnej vlády dosiahol podľa ministerstva za prvé štyri mesiace 2,16 miliardy eur. Vláda pritom za toto obdobie očakávala deficit vo výške 287 miliónov eur. Rozpočet centrálnej vlády nezahrňuje rozpočty regionálnych samospráv a organizácií sociálneho zabezpečenia a líši sa tak od údajov, ktoré monitorujú medzinárodní veritelia krajiny. Stále však signalizuje stav financií zadlženého štátu.
Príjmy Grécka z daní dosiahli 14,29 miliardy eur, čo je približne v súlade s očakávaniami vlády. Atény počítali s príjmami na úrovni 14,28 miliardy eur.
Na druhej strane výdavky štátu dosiahli 16,32 miliardy eur, čo je o 2 miliardy eur menej, než vláda predpokladala. Dôvodom je výraznejšie zníženie výdavkov s cieľom splniť záväzky štátu.

Súvisiace články

Aktuálne správy