Poslanci prešovského zastupiteľstva prerozdelili 20.000 eur kultúrnym subjektom

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove prerozdelili dnes 20.000 eur medzi 36 subjektov, ktoré organizujú kultúrne podujatia v meste. Naposledy sa dotácie v oblasti kultúry podľa materiálu predloženého poslancom prerozdeľovali v roku 2010. Najvyššia suma, ktorú mesto vyhradilo pre jeden subjekt, je 1200 eur. Najnižšia dotácia je 100 eur.
Poslanec Rudolf Dupkala, ktorý je zároveň riaditeľom Šarišskej galérie v Prešove, sa vzdal pridelenej sumy 800 eur pre to, že na Letný výtvarný tábor, ktorý chcel zorganizovať, nebude postačovať. Túto sumu prerozdelil vo svojom návrhu medzi päť organizácií. Najvyššiu hodnotu 200 eur navrhol Folklórnemu súboru Starišan. Poslanci s jeho návrhom súhlasili.
Starišan je zároveň aj jedným z troch subjektov, ktoré od mesta dostanú 1200 eur. Folklórny súbor Starišan ich chce použiť na doplnenie krojov. Po tom, ako sa Dupkala v mene Šarišskej galérie vzdal prostriedkov, bude mať spolu 1400 eur.
Knižnica P. O. Hviezdoslava na zorganizovanie 10. ročníka knižničného festivalu Prešov číta rád tiež dostane 1200 eur a rovnakú sumu vyčlenili poslanci aj pre Prešovské kultúrne a spoločenské združenie na obnovu krojov pre folklórny súbor Dúbrava. Spolu 1000 eur pridelilo mesto Soľnobanskému čipkárskemu cechu na Medzinárodný festival paličkovanej čipky 2015.
Žiadosti o poskytovanie dotácie posudzovala Komisia mestského zastupiteľstva pre kultúru, národnostné menšiny a zahraničné kontakty. Celkovo posudzovala 37 žiadostí a pri posudzovaní prihliadala na umeleckú históriu žiadateľa a výsledky jeho činnosti i na význam a rozsah aktivít v meste.
Na oddelenie kultúry a cestovného ruchu mestského úradu bolo do konca marca doručených spolu 45 žiadostí, z nich sedem nespĺňalo potrebné náležitosti, preto boli vylúčené a spolu s Dupkalom svoju žiadosť odvolali dvaja žiadatelia.
Poslanci tiež schválili uznesenie, ktorým odporúčajú primátorke predložiť na rokovanie zastupiteľstva novelu VZN o podmienkach na poskytovanie dotácií z rozpočtu mesta.

Súvisiace články

Aktuálne správy