Tempo rastu inflácie v Nemecku v apríli sa zrýchlilo na 0,5 %

Tempo rastu inflácie v Nemecku, ktoré je najväčšou ekonomikou eurozóny, sa aj v apríli zrýchlilo, už tretí mesiac po sebe a viac, ako naznačoval predbežný odhad. Vyplýva to zo spresnených údajov spolkového štatistického úradu Destatis, ktoré zverejnila agentúra RTTNews.
Podľa Destatis sa index spotrebiteľských cien (CPI) v Nemecku v apríli zvýšil medziročne o 0,5 % a nie o 0,4 %, ako signalizoval predbežný odhad. To je rýchlejšie tempo rastu ako v marci, keď stúpol o 0,3 %.
Aprílová miera inflácie v Nemecku bola najvyššia od novembra 2014, keď spotrebiteľské ceny v krajine medziročne vzrástli o 0,6 %.
V medzimesačnom porovnaní ceny tovarov a služieb v Nemecku v apríli stagnovali, zatiaľ čo analytici očakávali že klesnú o 0,1 % po marcovom zvýšení o 0,5 %.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Nemecka v medziročnom porovnaní vzrástol o 0,3 %, čo sa zhoduje s predbežným odhadom. To je tiež lepší výsledok ako v marci, keď sa zvýšil o 0,1 %.
V medzimesačnom porovnaní však aprílový HICP Nemecka klesol o 0,1 % zatiaľ čo v marci stúpol o 0,5 %.
Ekonómovia pozorne sledujú infláciu v Nemecku, pretože im naznačuje, akým smerom sa bude vyvíjať inflácia v celej eurozóne, keďže Nemecko je jej najväčšou ekonomikou.

Súvisiace články

Aktuálne správy