V krajinách EÚ padne za obeť podvodníkov až 16 percent z DPH

V členských krajinách Európskej únie padne za obeť podvodníkov takmer 16 % dane z pridanej hodnoty. Zaznelo to dnes v Budapešti po dvojdňovej konferencii predstaviteľov členských krajín EÚ.
Podľa spravodajského servera Origo.hu výsledky konferencie zverejnili experti rakúskej audítorskej a poradenskej spoločnosti LeitnerLeitner. Vedúca analytička Judit Jancsová-Péková povedala, že podvodníci na DPH spôsobujú škody členským krajinám ročne vo výške 200 miliárd eur.
Najúčinnejší daňový systém majú vo Fínsku, Luxembursku a v Holandsku, kde je pomer podvodov na DPH pod 5 %. Najvyšší pomer podvodov – s takmer 40 % – evidujú v Rumunsku, na Slovensku a v Litve. V Maďarsku dosahuje tento pomer 25 %.
„Posilnením administratívy – zavádzaním elektronického systému kontroly prepravy tovaru či elektronických pokladní – vzniká problém, že brzdia hospodársky rast a znižujú príťažlivosť danej krajiny z pohľadu zahraničných investorov,“ dodala analytička.
Na konferencii zaznelo, že podvody s DPH sú častejšie v malých východných krajinách Európy, ktoré majú viacerých susedov v rámci EÚ. Menej časté sú v prímorských krajinách. Najviac podvodov zaznamenali v potravinárskom priemysle, odpadovom hospodárstve a stavebníctve, pričom sa situácia kazí už aj v obchode s elektronikou.
Pomer výskytu podvodov je takmer priamo úmerný s výškou DPH. Napríklad vo Švajčiarsku, kde je kľúč DPH iba 7 %, sa podvody s týmto druhom dane takmer nevyskytujú vôbec. Účastníci konferencie zdôraznili, že proti podvodom na DPH je potrebné vystupovať medzinárodne.

Súvisiace články

Aktuálne správy