Banka Monte dei Paschi zaznamenala prvý kvartálny zisk za tri roky

Talianska banka Monte dei Paschi zaznamenala v 1. štvrťroku prvý kvartálny zisk za tri roky. Informovala o tom agentúra Reuters.
Finančný ústav, ktorý sa nachádza v kríze, zaznamenal za prvé tri mesiace 2015 čistý zisk 72,6 milióna eur. Analytici v priemere očakávali len 27 miliónov eur.
Monte dei Paschi je aj napriek dobrému štartu do nového roka relatívne skeptická a posunula plnenie niektorých svojich cieľov o jeden rok. Dôvodom je sprísnenie požiadaviek týkajúcich sa kapitálových rezerv a výsledky záťažových testov. Tretia najväčšia talianska banka teraz počíta, že až v roku 2018 dosiahne zisk vo výške približne 880 miliónov eur. Doteraz predpokladala, že sa jej to podarí najneskôr v roku 2017.
Banke spôsobili problémy prevzatie konkurenčného inštitútu Antonveneta rovnako ako rizikové derivátové obchody a opakovane bola odkázaná na pomoc štátu. Monte dei Paschi zle dopadla v minuloročných záťažových testoch. Na zaplátanie kapitálovej diery musí do konca júla zvýšiť kapitál o tri miliardy eur. Podľa Európskej centrálnej banky (ECB) by sa mal čo najrýchlejšie nájsť kupec banky.
Monte dei Paschi zaznamenala vlani stratu 5,3 miliardy eur. Celková strata od roku 2011 dosiahla 14,6 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy