Popularita mobilného internetu vlani rástla

Na mobilný širokopásmový internet sa vlani pripájalo viac ako 3,33 milióna užívateľov. Oproti predchádzajúcemu roku je to nárast o 622 tisíc.

Počet aktívnych užívateľov mobilného širokopásmového internetu na Slovensku vlani medziročne narástol o 622 tisíc. V roku 2014 sa tak aktívne pripájalo viac ako 3,33 milióna užívateľov. Z toho 462 tisíc užívateľov sa nepripájalo prostredníctvom mobilného telefónu, ale inými prístupovými zariadeniami. Vyplýva to z údajov, ktoré mobilní operátori O2 Slovakia, Orange Slovensko, Slovak Telekom a SWAN poskytli Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ). Informoval o tom hovorca RÚ Roman Vavro.

Z celkového počtu 3,33 milióna ľudí malo oddelene od hlasovej služby predplatený prídavný dátový balíček viac ako milión užívateľov, 928 tisíc užívateľov využívalo balíčkové ponuky zahŕňajúce hlas a dátový prístup a 462 tisíc užívateľov sa k mobilnému širokopásmovému internetu pripájalo inými prístupovými zariadeniami. Ostatní započítaní užívatelia využívali mobilný prístup na internet bez predplatenia dátových balíčkov a platili len na základe preukázanej spotreby dát.

Mobilný širokopásmový prístup na internet zahŕňa technológie tretej generácie (3G) a technológie vyššej rýchlosti (HSPA alebo LTE), technológie GSM/GPRS sa nezapočítavajú. Operátori hlásia len maloobchodné prístupy. Do počtu užívateľov sú zahrnutí len aktívni užívatelia, štatistiky preto nezapočítavajú užívateľov s obmedzeným prístupom na internet alebo len s e-mailovými službami.

Súvisiace články

Aktuálne správy