Zabudnite na tanky: Východnú Ukrajinu dobýva ruský rubeľ

, Bloomberg Business Foto:SITA

Pretrvávajúce oficiálne prímerie by malo udržiavať na východnej Ukrajine bojujúce frakcie od seba. Popri tom ale ruský rubeľ dobýva nové územia prostredníctvom separatistických republík, informuje o tom Bloomberg.

V Donecku, ktoré patrí k epicentrám konfliktu, supermarkety otvorili pokladne, kde sa dá platiť výhradne rubľami. Majú slúžiť bojovníkom, ale aj dôchodcom. Lístky na autobus a električku prešli konverziou z ukrajinskej hrivny na ruskú menu. Pracovníci čerpacích staníc inkasujú za pohonné hmoty v ruskej mene, veď rebeli tankujú do svojich obrnených džípov za ruble.

"Nie, v obchodoch nie sú žiadne problémy, všetci prijímajú ruble," povedal Natalia, 36 ročná kaderníčka pri nákupe potravín pre svojich rodičov. "Nie vždy majú drobné na vydávanie, ale ponúknu vám namiesto toho žuvačky alebo zapaľovač."

Rubeľ sa postupne stáva záložnou menou. Situácia len poukazuje na skutočnosť, ako sa problémové regióny dostávajú z vládneho zovretia, aj keď mierová dohoda sprostredkovaná Nemeckom, Francúzskom a Ruskom vyzýva viac ako 40 miliónový národ, aby sa netrieštil. Separatistickí predstavitelia zatiaľ v menovom pláne jasno nemajú. Ale precedens z postsovietskych krajín, od Gruzínska po Moldavsko ukazuje, že podobné zmeny dokážu pomôcť upevniť pozíciu proruských povstalcov. "Rastúce využívanie rubľa je ďalším znamením, že Rusko chce de facto zvrchovanosť nad územím pod kontrolou separatistov," povedal Cliff Kupchan, predseda Eurázijskej skupiny v New Yorku. "Ak sa strany dohodnú na prímerí, čo je nepravdepodobné, snáď sa bude používať aj hrivna aj rubeľ. Ak nie, bude to len rubeľ."

Gruzínske regióny Abcházsko a Južné Osetsko, kde separatisti pôsobia už celé roky, je rubeľ hlavnou menou. Moldavskí rebeli v Podnestersku vytvorili vlastný rubeľ po povstaní proti národnej vláde s pomocou ruských síl, keď sa Sovietsky zväz rozpadol. Rusko zaviedlo rubeľ na Kryme krátko po anektovaní polostrova vlani v marci.

Ukrajina je jediné miesto na svete, kde v roku 2014 hlásil rubeľ 46 percentný prepad voči doláru, ale nezostal o nič menej atraktívny, ak sa pozrieme na 48 percentný pokles hrivny. Ruská mena sa tento rok čiastočne zotavila, apríl je zatiaľ jej najlepším mesiacom.  

V Donecku už väčšina obchodov a podnikov akceptuje ruble. Hrivna už nie je ani v bankomatoch na územiach kontrolovaných rebelmi. Miestni obyvatelia sú nútení cestovať do iných oblastí, ak si chcú vybrať hrivny. Nedostatok ukrajinskej meny spolu s cestovnými obmedzeniami uložené vládou v Kyjeve, sú jedným z hlavných dôvodov potreby nového finančného prostriedku, myslí si vodca povstalcov Andrej Purgina. Ruble podľa neho tiež pomôžu s rastúcim dopytom po ruskom tovare. "Vidíme, ako ruské výrobky v obchodoch nahrádzajú v Donecku tie ukrajinské," vyhlásil v rozhovore. "Ale hrivny úplne nezmiznú, pretože sú tu regionálne väzby. Ľudia ešte chodia sem a tam."

Alexander Kofman, minister zahraničných vecí Doneckej ľudovej republiky, s takýmto názorom nesúhlasí. Hovorí, že rubeľ nahradí hrivnu  v pnej miere, rovnako ako na Kryme. Ruská centrálna banka, ktorá uľahčila tento prechod, sa odmietla  k problematike rubľa vo východnej časti Ukrajiny vyjadriť.

S rubľami sa už v Donecku stretli aj niektorí dôchodcovia, ktorým povstalci začali vyplácať penziu v rubľoch, keď ich vojna odrezala od finančných prostriedkov od vlády. Hotovosť pochádza z "externých tranží," píše sa vo vyhlásení tlačového oddelenia Doneckej ľudovej republiky, bez ďalšej potreby pátrať po pôvode peňazí. "Nezaujíma ma, že je to v rubľoch," povedal 67 ročný Fedor, ktorý si odstál rad počas piatich hodín. "Nedostali sme žiadne peniaze 10 mesiacov, takže sme radi, že to je v akejkoľvek mene."

V druhej povstaleckej oblasti, Luhanskej ľudovej republike, sa 85 percent platieb uskutočňuje v rubľoch, v hrivnách 12 percent a zvyšok v dolároch. Údaje zverejnila ruská štátna spravodajská agentúra TASS, keď citovala premiéra samozvanej Luhanskej ľudovej republiky, Igora Plotnického.

Ukrajinská centrálna banka tvrdí, že hrivna je jediným zákonným platidlom v krajine. Zatiaľ čo ruble sú vo veľkej miere akceptované, americké doláre slúžia ako poistka v prípade zrútenia sa ekonomiky. Ale v Donecku stále dominuje národná mena. "Keď som si niečo kupovala za ruble v malom obchode, tri pokladničné sa zbehli, aby sa pozreli, pretože ešte nikdy nič také nevideli," povedal Dina Kopsová, ktorej manžel pracuje v Rusku. "Keď som v supermarkete, ostatní zákazníci sa na mňa pozerajú buď so žiarlivosťou, alebo zlosťou, pretože pri rubľovej pokladni nestojí žiadna fronta." 

Oleksandr Ilyin, ktorý vlastní foto obchod odhaduje, že len jeden z desiatich obyvateľov Donecka používa ruble, hlavne dôchodcovia. Avšak rubľami platiacich stále pribúda. A pre ľudí, ako je kaderníčka Natalia, nie je jednoduché prejsť na novú menu. "Trvalo mi to chvíľu zvyknúť si na nové bankovky, pripomínajú mi obaly z cukríkov. Ale ak sa pozriete na starších ľudí, sú veľmi šťastní."

Súvisiace články

Aktuálne správy