Premeňte úpadok na nový začiatok: Ako prebieha konkurz a ako reštrukturalizácia

, pap Foto: thinkstock;SITA

Vyhlásenie konkurzu a povolenie reštrukturalizácie patria medzi pomerne frekventované súdne rozhodnutia. V priemere sa ročne na Slovensku vyhlási 5 krát viac konkurzov ako reštrukturalizácií. Nedá sa však povedať, že konkurz či reštrukturalizácia by sa výhradne týkali iba niekoľkých vybraných ekonomických odvetví. Aké sú výhody a nevýhody konkurzu a reštrukturalizácie?

„Zákon o konkurze a reštrukturalizácii obsahuje právny a obsahový rámec reštrukturalizačného a konkurzného procesu. Pre vstup do tohto procesu musia byť splnené zákonom dané požiadavky,“ ozrejmuje Ing. Michal Sedlačko zo spoločnosti KONRES k.s.

Základné požiadavky by sa dali zhrnúť do niekoľkých stručných hesiel: spoločnosť sa nachádza v predĺžení alebo je platobne neschopná. Za platobne neschopného zákon označuje toho, kto nie je schopný splácať aspoň dva peňažné záväzky 30 dní po lehote ich splatnosti viac ako jednému veriteľovi. Pod predĺžením sa rozumie stav spoločnosti, kedy jeho záväzky dosiahli výšku presahujúcu výšku reálneho majetku spoločnosti.

Rozdiel medzi reštrukturalizáciou a konkurzom
Reštrukturalizácia je ozdravný proces, ktorý má viesť k uzdraveniu podniku. Jej výsledkom musí byť aspoň čiastočné uspokojenie pohľadávok veriteľov. Výhodou reštrukturalizácie je, že počas celého procesu je spoločnosť dlžníka chránená od exekúcií. Znamená to pozastavenie všetkých exekučných a iných súdnych konaní voči dlžníkovi. Vzhľadom na predpokladanú budúcu sanáciu spoločnosti sa predpokladá vyššie uspokojenie veriteľov ako pri konkurze. Od osoby správcu však závisí vstup spoločnosti do reštrukturalizácie alebo do konkurzu. Práve jeho osoba zhodnotí spoločnosť z finančného či obchodného hľadiska spolu s jeho pohľadávkami a záväzkami.

Konkurz je osobitý druh civilného konania, ktorého účelom je tiež uspokojenie pohľadávok veriteľov. V tomto prípade sa však pohľadávky uspokojujú speňažením úpadcovho majetku v čo najkratšom čase a v čo najvyššej miere. V konkurze je podobne ako v prípade reštrukturalizácie úpadca chránený pred exekúciami a inými súdnymi konaniami. Správca v prípade konkurzu už hospodárenie spoločnosti štandardne nehodnotí, spravidla iba ukončí prevádzku podniku a speňaží všetok majetok patriaci úpadcovi.

Začína sa návrhom
Dlžník alebo jeho veriteľ sú oprávnení podať návrh na povolenie reštrukturalizácie. Návrh na vyhlásenie konkurzu je oprávnený okrem týchto subjektov podať v mene dlžníka likvidátor alebo iná osoba, ak to ustanovuje zákon. Dlžník je oprávnený podať návrh na povolenie reštrukturalizácie až po poverení správcu vypracovaním reštrukturalizačného posudku. Tento posudok však nesmie byť starší ako 30 dní, pričom správca v ňom musí reštrukturalizáciu odporučiť. Ak návrh podáva veriteľ, vyžaduje sa aj doloženie dokladu o súhlase dlžníka so začatím reštrukturalizačného konania.

Záchrana v podobe reštrukturalizácie
„Ak správca odporučí reštrukturalizáciu, je možné predpokladať zachovanie aspoň podstatnej časti prevádzky podniku dlžníka a teda možno odôvodnene predpokladať vyššie uspokojenie pohľadávok veriteľov dlžníka,“ hovorí  Ing. Michal Sedlačko zo spoločnosti KONRES k.s. Reštrukturalizácia predstavuje možnosť riešenia dočasnej platobnej neschopnosti. Ak dlžník nie je schopný plniť aspoň dva svoje záväzky viac ako jednému veriteľovi ani tridsať dní po lehote splatnosti, je možné poveriť správcu vypracovaním reštrukturalizačného posudku, ktorý môže odporučiť samotný proces reštrukturalizácie.

Konkurz znamená koniec
Dlžník musí podať návrh na začatie konkurzného konania najneskôr do 30 dní odkedy sa dozvedel, alebo mohol dozvedieť, o svojom predlžení. Návrh môže podať aj veriteľ, musí však odôvodniť svoj predpoklad platobnej neschopnosti dlžníka, napríklad oneskorenie dlžníka s platbou viac ako o 30 dní po lehote splatnosti.  Konkurz začína vyhlásením konkurzu, kedy je uznesenie o vyhlásení konkurzu uverejnené v Obchodnom vestníku. Úpadca je povinný obmedziť výkon svojej činnosti len na bežné právne úkony, zároveň však získava ochranu pred exekučným konaním. Nesplatné pohľadávky a záväzky dlžníka, ktoré vznikli pred vyhlásením konkurzu, a ktoré sa týkajú majetku, ktorý je vecou konkurzu, sa od vyhlásenia až do ukončenia konkurzu považujú za splatné. Vyhlásením konkurzu sa tiež prerušujú všetky súdne a iné konania týkajúce sa majetku úpadcu, ktorý podlieha konkurzu.

Uznesením o vyhlásení konkurzu súd ustanoví správcu konkurznej podstaty, ktorý majetok úpadcu speňaží a vymáha pohľadávky patriace úpadcovi v súdnych konaniach. Správca konkurznej podstaty by mal  uspokojiť pohľadávky všetkých veriteľov, ktorí sa prihlásili. Ak súd v konkurznom konaní po tom, čo ustanoví dlžníkovi predbežného správcu, zistí, že majetok dlžníka nebude postačovať ani na úhradu nákladov konkurzu, konkurzné konanie pre nedostatok majetku zastaví.

Lepšie riešenie
„Výhody reštrukturalizácie sú zjavné pre dlžníkov aj pre veriteľov,“ konštatuje  Ing. Sedlačko zo spoločnosti KONRES k.s. Ku kladom jednoznačne patrí ozdravenie spoločnosti, ktorá následne pokračuje vo svojej činnosti. Pripočítať treba aj ochranu pred veriteľmi a ochranu majetku. To všetko je však len začiatok. Rovnako je zachovaná ekonomická samostatnosť, právna subjektivita, či pracovné miesta. Po úspešnom ukončení procesu reštrukturalizácie je spoločnosť schopná fungovať bez obmedzení. Ako Ing. Sedlačko dopĺňa, vo svojej praxi sa stretol aj s prípadmi, kedy obchodná spoločnosť po skončení procesu reštrukturalizácie podala návrh na ďalšiu reštrukturalizáciu. Nie je teda vylúčené, že ozdravovaná spoločnosť sa po ukončení reštrukturalizácie už nikdy nedostane do ďalšej reštrukturalizácie.

Odvrátená tvár
Ak súd reštrukturalizačný plán neschváli, je na spoločnosť vyhlásený konkurz. To isté platí aj v prípade neplnenia reštrukturalizačného plánu voči veriteľom. Do reštrukturalizácie sa teda oplatí vstúpiť iba vtedy, ak je spoločnosť len dočasne platobne neschopná a je šanca na jej záchranu. „Počas procesu reštrukturalizácie spoločnosť právne riadi správca reštrukturalizačného konania. Bežné právne úkony naďalej ostávajú v kompetencii vedenia spoločnosti,“ uzatvára Ing. Michal Sedlačko zo spoločnosti KONRES k.s.  

Súvisiace články

Aktuálne správy