Dva dni zemetrasenia v Nepále: Ekonomika sa prepadla o viac než desať rokov

, qz Foto: SITA

Bolo to najhoršie zemetrasenie od roku 1934. Vyžiadalo si viac ako tri tisícky životov, celé dediny, cesty, diaľnice a starobylé budovy zostali zdevastované. Celkové ekonomické straty sa šplhajú od jednej k desiatim miliardám dolárov.

Katastrofa takéhoto rozsahu negatívne zasiahla ekonomiku Nepálu, už aj tak jednej zo svetovo najchudobnejších krajín. Prepad o desať i viac rokov dozadu úplne neguje snahy malého himalájskeho národa presunúť sa do roku 2022 z množiny "najmenej rozvinuté krajiny" do kategórie "rozvojové". "Takmer 100 zemetrasení za ostatných 24 hodín nás zatlačilo 50 rokov späť do minulosti, pokiaľ ide o samotné škody na infraštruktúre," povedal Mukesh Khanal, ekonóm, ktorý pracuje v oblasti medzinárodného rozvoja v Nepále. "Diaľnice a cesty sú poškodené, ale my nevieme ako sú poškodené početné vodné priehrady a elektrárne," povedal Khanal."Úradníci sa nakoniec rozhodli ísť osobne tieto veci skontrolovať, ale obávam sa, že pôjde o obrovské škody," dodal. "Vedenia budú musieť byť strhnuté a prestavané, čo znamená  zníženú produkcia elektriny na niekoľko rokov. Vidím to ako veľkú výzvu pre vládu a hospodárstvo v najbližších dňoch."

Ešte pred tým, než zasiahlo zemetrasenie, HDP Nepálu malo podľa prognóz rásť oveľa, oveľa pomalšie ako väčšiny okolitých krajín, a to vďaka vysokej miere nezamestnanosti , viac než 40 %. K tom treba pripočítať aj roky trvajúcu patovú politickú situáciu, ktorá bráni natoľko potrebným investíciám.

Až do roku 1990 bola nepálska ekonomika prevažne agrárna, a sektor zohráva aj naďalej zásadný význam pre ekonomiku Nepálu. Ale v ostatých rokoch rastie predovšetkým odvetvie výroby a služieb. Poľnohospodárstvo sa podieľa asi z 33,7 % na 19 miliardovej nepálskej ekonomike, zatiaľ čo sektor služieb prináša približne 52,2 % HDP. Sektor služieb zahŕňa priemyselné odvetvia, ako je cestovný ruch, hotely a reštaurácie, obchod, stavebníctvo a nehnuteľnosti. Odvetvia,  ako je výroba, prinášajú zvyšok, asi 14 %. Mnoho indických a medzinárodných spoločností má výrobné závody v Nepále. Ekonomika krajiny je vysoko závislá na cestovnom ruchu. V roku 2013 tvorili prevody peňazí 29 % HDP, čo je dôsledok obrovskej migrácie pracovníkov do zahraničia, a to kvôli nedostatku pracovných príležitostí doma.

Nepál má sedem svetových dedičstiev UNESCO, z ktorých štyri boli poškodené pri zemetrasení. Ďalšou architektonickou atrakciou je Dharahara, veža z 19. storočia v meste Kathmandu, tiež sa rozpadla po zemetrasení. Táto škoda by mohla zasiahnuť jedno z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich hospodárskych odvetví Nepálu. V roku 2013 cestovanie a turistika generovali asi 7 % z celkového počtu pracovných miest v krajine, a prispeli približne 8,2 % k HDP Nepálu. Do 2024, mal príspevok k HDP podľa prognóz vzrásť na takmer 10 %. Práve horské okresy zasiahnuté týmto zemetrasením, ako na východ, tak aj na západ od Káthmandu, sú obľúbené pre aktivity v oblasti cestovného ruchu. Cestovný ruch zaisťuje viac ako pol milióna pracovných miest. Zemetrasenie zastrašilo turistov, čo by mohlo mať zásadný vplyv na ekonomiku v najbližších niekoľkých rokoch. Po prevode peňazí pracovníkov je cestovný ruch pre Nepále najväčším zdrojom devíz. Nepálska mena je prepojená s indickou  rupiou, ktorá v tomto roku oslabila. Dovoz v krajine rastie, od roku 2010 sa zvýšil priemerne ročne o 25,9 %. To znamená, že deficit obchodu je obrovský a naznačuje trvalú potrebu zahraničnej meny.


Vďaka politickým nepokojom a maoistom je dnes Nepál podvyživený v porovnaní so svojimi susedmi. Na indexe OSN, ktorý meria dĺžku života, vzdelanie a ukazovatele príjmu na obyvateľa, sa Nepál zaradil na 145 priečku, teda pod Laos, Kongo a dokonca aj susedný Bangladéš. Podľa Medzinárodného menového fondu má najnižšiu kúpnu silu v porovnaní s akoukoľvek ázijskou krajinou, s výnimkou Afganistanu.  

Aktuálne masívne zemetrasenie by mohlo situáciu ešte zhoršiť. Ako krajina obnovuje, cestovný ruch porastie, ale toto zotavenie bude trvať niekoľko rokov. Možno aj desaťročia.

Súvisiace články

Aktuálne správy