Dôvera nemeckých investorov v apríli klesla

Index dôvery nemeckých analytikov a investorov z dielne inštitútu ZEW v apríli klesol na 53,3 bodu z marcových 54,8 bodu.

Nemecká ekonomika má potenciál k výraznejšiemu rastu, prípadné zlepšenia však budú vzhľadom na jej súčasnú silu limitované. Informoval o tom v utorok mannheimský inštitút ZEW. Index dôvery nemeckých analytikov a investorov z dielne inštitútu v apríli klesol na 53,3 bodu z marcových 54,8 bodu. Ukazovateľ sa zhoršil prvýkrát od vlaňajšieho októbra.

Osobitný index súčasných podmienok však vzrástol na 70,2 bodu z marcových 55,1 bodu. Podmienky vo svetovej ekonomike tlmia vyhliadky nemeckých exportérov a na očakávania investorov môžu negatívne vplývať aj obavy z gréckej dlhovej krízy, uviedol inštitút. Celkovo však ekonómovia a investori počítajú s tým, že „veľmi dobrá situácia“ pretrvá minimálne ďalší polrok. Súkromná spotreba, ktorá sa považuje za hlavný pilier tohtoročného rastu najväčšej európskej ekonomiky, by mala zároveň ďalej posilňovať.

Nemecká vláda plánuje podľa zdrojov agentúry Reuters v stredu zverejniť aktualizovanú prognózu, podľa ktorej by mala ekonomika tento rok posilniť o 1,8 % a podobné tempo rastu si udržať aj v roku 2016. Súčasný odhad počíta v v aktuálnom roku s posilnením výkonu ekonomiky o 1,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy