Nórsko bude prvou krajinou, ktorá vypne FM rádiá, ušetrí milióny

, qz Foto:grab youtube

Nórske ministerstvo kultúry minulý týždeň vyhlásilo, že FM rádiá už čoskoro v krajine skončia. Od roku 2017, všetky existujúce FM stanice, ktoré vysielajú analógový signál, budú vypnuté a nahradené digitálom.

Zatiaľ čo ostatné krajiny chcú prejsť na digitálne audio vysielanie (DAB) postupne, Nórsko je prvou krajinou, ktorá sa chce zbaviť analógu úplne. DABu rastie popularita po celom svete, najmä však v Európe, takže je len otázkou času, kedy sa ostatné krajiny k tomuto kroku pridajú. "Digitalizácia rozhlasového vysielania otvorí dvere k oveľa väčšiemu počtu rozhlasových staníc, v prospech poslucháčov v celej krajine," píše ministerstvo vo vyhlásení. "Poslucháči budú mať prístup k rôznorodejšiemu a pluralitnejšiemu rozhlasového obsahu a získajú lepšiu kvalitu zvuku a nové funkcie."

Okrem vysielania s vynikajúcou kvalitou zvuku, je digitálny prenos lacnejší pre vysielanie ako FM pásmo, čo bezpochyby ovplyvnilo rozhodnutie Nórov, vypnúť analóg na trvalo. Podľa tamojšieho ministerstva kultúry sú náklady na prenos DAB rádia osemkrát nižšie, než náklady na FM. To znamená, že na verejnoprávnych rozhlasových staniciach by dokázali ušetriť 200 miliónov korún ročne (asi 23,7 milióna eur).

DAB v Nórsku ponúka 22 rozhlasových staníc, hlavnou nevýhodou je, že ľudia, ktorí v súčasnosti DAB rádio nemajú, musia si kúpiť nové zariadenie. Ale to je realita meniacich sa technológií. Podobne sa prispôsobujeme už roky novým televíznym obrazovkám. Určite máte ešte v pamäti nákup setopboxov, aby ste mohli príjmať signál v starších CRT televízoroch.

Veľmi silné zázemie analógového vysielania je v USA. Počet Američanov, ktorí počúvajú AM alebo FM rádia sa znížil v poslednom desaťročí len nepatrne. Štatistiky z roku 2013 hovoria, že 91 % Američanov vo veku nad 12 rokov stále počúval staromódne rádio aspoň raz týždenne.

Nárast počtu automobilov, v ktorých je možné počúvať internetové rádiá, satelitné prijímače a internetové rozhlasové služby, ako je napríklad Pandora, síce znížili penetráciu poslucháčov AM a FM pásma, ale tradičné americké rozhlasové zvyky zatiaľ úplne zabiť nedokážu. Mnoho ľudí sa stále spolieha na analógové vysielanie najmä vo vidieckych oblastiach, kde pripojenie k internetu nemusí byť vždy spoľahlivé. Kým budú ľudia dochádzať do práce autami, rádio bude mať v ich živote vždy svoje miesto. Ale krok Nórska naznačuje, že budúcnosť bez vysielania FM je už na obzore.

Súvisiace články

Aktuálne správy