Rusko podľa A. Kudrina čaká 5-ročné obdobie stagnácie

Ruská ekonomika bude nasledujúcich päť rokov stagnovať, uviedol tento týždeň bývalý ruský minister financií Alexej Kudrin, ktorý poukázal najmä na to, že vláda neurobila potrebné reformy. Informovala o tom agentúra TASS.
„Predpokladám, že po recesii nastúpi obdobie ekonomickej stagnácie, nakoľko Rusko neurobilo v minulosti potrebné štrukturálne reformy,“ povedal Kudrin, podľa ktorého obdobie stagnácie bude trvať minimálne päť rokov. Ako dodal, táto situácia bude jednou z najväčších výziev pre prezidenta Vladimira Putina. „Aj keby totiž teraz prijali potrebné reformy, tie ovocie neprinesú skôr ako o rok, prípadne dva,“ povedal Kudrin.
Zároveň uviedol, že reálne príjmy obyvateľstva tento rok v Rusku klesnú, prvýkrát za 15 rokov. „To je skutočne unikum, za posledných 15 rokov ešte k poklesu reálnych príjmov obyvateľstva nedošlo,“ povedal bývalý minister.
Kudrin dodal, že nezdieľa názor ruského ministerstva financií, že ekonomika sa začína zotavovať. „Neviem odhadnúť, či už vrchol krízy máme za sebou, alebo nie. Môžem však povedať, že 2. kvartál tohto roka bude veľmi náročný,“ povedal. Reagoval tak na vyjadrenia ruského ministra financií Antona Siluanova, že vrchol krízy má už Rusko za sebou a ekonomika nastúpila cestu oživenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy