Maďarsko môže prehodnotiť mimoriadne dane

Téma ústupu od mimoriadneho zdanenia v telekomunikačnom sektore naberá na aktuálnosti vďaka pokračujúcemu znižovaniu rozpočtového deficitu a ozdravovaniu verejných financií, uviedol minister hospodárstva Mihály Varga

Maďarsko môže v závislosti od podmienok v ekonomike prehodnotiť mimoriadne dane v telekomunikačnom sektore. Vyhlásil to v stredu minister hospodárstva Mihály Varga. Téma ústupu od mimoriadnych daní podľa neho naberá na aktuálnosti vďaka pokračujúcemu znižovaniu rozpočtového deficitu a ozdravovaniu verejných financií. Minister neuviedol, či vláda plánuje daň znížiť alebo úplne zrušiť.

Osobitnému zdaneniu do roku 2010 podliehajú telefonické hovory, textové správy aj infraštruktúra telekomunikačných spoločností. Podobné opatrenia zasiahli v Maďarsku aj maloobchod a energetiku. Výnos z mimoriadnych daní za rok 2014 vláda v Budapešti odhaduje na úrovni 123 mld. maďarských forintov (HUF).

„V posledných rokoch sme postupne znižovali mimoriadnu daň v maloobchodnom sektore a existuje aj možnosť prehodnotiť tieto mimoriadne dane v telekomunikačnom sektore,“ povedal Varga. Podrobnejšie informácie k plánom vlády sa agentúre Reuters nepodarilo získať.

Varga ďalej uviedol, že maďarská ekonomika môže tento rok posilniť o 2,8 až 2,9 %, čo je viac ako uvádzali skoršie vládne odhady. Podobnú mieru rastu možno podľa neho očakávať aj v roku 2016.

(1 EUR = 298,8 HUF)

Súvisiace články

Aktuálne správy