Francúzskym podnikateľom sa v marci mierne zhoršila nálada

Francúzskym podnikateľom sa v marci mierne zhoršila nálada. No aj keď ich dôvera v druhú najväčšiu ekonomiku eurozóny klesla, hodnota príslušného ukazovateľa sa stále drží blízko dlhodobého priemeru. Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na marcový prieskum štatistického úradu Insee.
Podľa tohto prieskumu index podnikateľského sentimentu vo Francúzsku v marci klesol na 99 bodov z februárových 100 bodov. Analytici pritom očakávali, že bude stagnovať. Ale hodnota indexu sa stále drží blízko dlhodobého priemeru 100 bodov.
Podnikatelia z francúzskeho výrobného sektora pri prieskume uviedli, že objednávky na nové dodávky sa zlepšujú, čo zvyšuje vyhliadky na rast produkcie. Naznačuje to aj index očakávanej produkcie francúzskeho priemyslu ako celku, ktorý vzrástol v marci na 0 z -8 bodov vo februári.
Francúzska ekonomika v minulom roku 2014 expandovala o 0,4 %, teda rovnakým tempom ako v roku 2013. Európska komisia (EK) očakáva, že tento rok sa jej výkon zvýši o 1 % a v roku 2016 o 1,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy