SaS navrhuje zrušiť daňové licencie

Parlament prerokuje aj novelu zákona o konkurze a reštrukturalizácii, ktorou chcú nezaradení poslanci Miroslav Beblavý a Martin Fedor (obaja Sieť) zvýšiť ochranu živnostníkov v reštrukturalizácii

Zrušiť daňové licencie navrhujú v novele zákona o dani z príjmov poslanci za SaS. Zákon o dani z príjmov, ktorý schválila vláda Smeru-SD v roku 2013, upravuje daňové licencie právnických osôb v rozpätí od 480 eur do 2 880 eur ročne. Diskusiou k návrhu otvoria zákonodarcovia 10. deň 48. schôdze parlamentu.

 

"Súčasné nastavenie daňových licencií má likvidačný potenciál na množstvo malých firiem, ktoré sú v strate z celkom objektívnych dôvodov, a na druhej strane podvodníkov sa veľmi nedotkne, pretože tí disponujú dostatočnými ´ušetrenými´ zdrojmi na úhradu licencií. Z uvedeného dôvodu považujeme nastavenie daňových licencií v ich súčasnej podobe za zlé a navrhujeme ich zrušenie,“ argumentujú poslanci liberálov. Veria, že po zrušení licencií sa podarí nájsť riešenie, ktoré zásadne obmedzí daňové úniky, ale súčasne nepostihne nespravodlivo a neefektívne veľkú časť tých, ktorí sú v strate objektívne.

Parlament prerokuje aj novelu zákona o konkurze a reštrukturalizácii, ktorou chcú nezaradení poslanci Miroslav Beblavý a Martin Fedor (obaja Sieť) zvýšiť ochranu živnostníkov v reštrukturalizácii. "Tisícom živnostníkov, pracujúcich desiatky mesiacov napríklad na diaľniciach, v súčasnosti hrozí, že im bude vyplatená len minimálna suma z toho, čo im malo na základe zmlúv s veľkými podnikmi patriť," konštatujú poslanci. Novela má zabezpečiť 100-percentnú záruku pre živnostníkov ako veriteľov v podobe podielu v dlžnej obchodnej spoločnosti. Podiel by mal byť podľa poslancov v takom rozsahu, v akom živnostník nebude mať uhradenú svoju pohľadávku, a počas obdobia, kým nebude splatená celá. "Z akýchkoľvek nových zárobkov takejto obchodnej spoločnosti budú mať úžitok aj tí, ktorých v minulosti nechala bez pláce," podotkli poslanci.

Návrh predpokladá i rozšírenie možnosti zúčastniť sa na garančnom fonde zo zamestnancov aj na živnostníkov. V súčasnosti sa toto poistenie vzťahuje len na zamestnancov, ak ich zamestnávateľ stratí schopnosť vyplácať mzdy, sociálna poisťovňa vyplatí nevyplatené mzdy do výšky troch priemerných platov, čiže približne 2,5 tis. eur. Prijatím návrhu novely by možnosť zúčastniť sa na tomto poistení získali aj živnostníci, ktorí svojich vlastných zamestnancov nemajú. Poistnou udalosťou by u nich nebolo predĺženie zamestnávateľa, ale obchodného partnera.

Beblavý a Fedor chcú presadiť aj rozšírenie skutkovej podstaty trestného činu nevyplatenia mzdy.

Do ukončenia programu 48. schôdze zostáva poslancom prerokovať štyri návrhy.

Súvisiace články

Aktuálne správy