Energetická charta pomohla zaistiť tranzit ruského plynu cez Ukrajinu

V rokoch 2006 a 2009 bola Európska energetická charta, ktorá stanovuje základné pravidlá podnikania v energetike v Európe, kritizovaná, že nedokázala zabrániť sporom o plyn medzi Ruskom a Ukrajinou, ktoré negatívne ovplyvnili EÚ. V roku 2014 už charta využila potrebné nástroje a k prerušeniu dodávok plynu nedošlo. Pre TASR to uviedol generálny tajomník Sekretariátu Energetickej charty Urban Rusnák.
Slovenský diplomat, ktorý zastáva jeden z vrcholných postov v energetickej diplomacii od roku 2012, pripomenul, že od roku 1994 existuje rámec pre medzinárodnú spolupráci medzi európskymi krajinami a ďalšími štátmi, ktorého cieľom je rozvíjať ich energetický potenciál a chrániť bezpečnosť dodávok energie pre Európsku úniu. Aj napriek tomu sa však v roku 2006 a tiež v roku 2009 nepodarilo zabrániť sporom Ruska a Ukrajiny o plyn, ktoré boli na úkor Európanov.
„Pôsobil som ako veľvyslanec SR na Ukrajine v rokoch 2005 až 2009. Bol som za pracovným stolom, keď sa riešila kríza v rokoch 2006 a 2009. Keď sa na to pozeráme z hľadiska energetického sporu, bolo to podobné ako v roku 2014: spor o cenu, čiže, koľko bola Ukrajina ochotná zaplatiť za ruský plyn a za koľko bolo Rusko ochotné predávať,“ uviedol Rusnák.
Dodal, že zastavenie dodávok plynu do Európy v roku 2009 bola bezprecedentná situácia a Európska energetická charta bola vtedy oprávnene kritizovaná, že nezasiahla aktívne do riešenia tohto sporu. Najmä, keď charta vznikla za účelom riešiť takéto situácie.
Rusnák v tejto súvislosti zdôraznil, že na jednej strane Energetická charta vytvára potrebný právny rámec na riešenie podobných sporov, na strane druhej však musí byť nejaký členský štát, ktorý tento právny základ použije. A to sa v roku 2009 nestalo, keď túto možnosť, tento právny nástroj, nevyužila ani Ukrajina, ani Slovensko, ktoré bolo prvé „na rane“ z hľadiska tranzitu, ani EÚ.
Slovenský diplomat upozornil, že vlani bol energetický rusko-ukrajinský spor skôr akýmsi „ornamentnom“ na širšom geopolitickom spore, ktorý sa prejavil na juhu a na východe Ukrajiny, avšak teraz už aj za aktívnej účasti Energetickej charty sa podarilo predísť výpadkom či zastaveniu dodávok ruského plynu do Európy.
„Po skúsenostiach s tým, čo nefungovalo v roku 2009, za úzkej spolupráce s Ukrajinou, ruskou stranou a Európskou komisiou, v marci 2014, ešte pred začatím ťažkých bojov, sme aktivovali mechanizmus včasného varovania v rámci EÚ, ktorý pomohol vytvoriť potrebné komunikačné kanály medzi Ruskom, Ukrajinou a EÚ,“ uviedol Rusnák.
Spresnil, že v konkrétnej rovine sa to týkalo aj hľadania riešení, ktoré vzišli na základe požiadaviek ukrajinskej strany, aby EÚ zabezpečila reverzné toky plynu na jej územie. To sa stalo realitou.
„Na žiadosť ukrajinskej strany sme komunikovali so slovenskými orgánmi a hľadali riešenia spolu s Európskou komisiou,“ uviedol Rusnák. Za exekutívy EÚ rokoval vtedajší eurokomisár pre energiu Günther Oettinger.
Rusnák v tejto súvislosti zdôraznil, že v záplave iných správ o dianí na Ukrajine sa akosi stratila informácia, že nedošlo k zastaveniu dodávok plynu, k ohrozeniu energetickej bezpečnosti EÚ. Zároveň však dodal, že táto hrozba je tu stále, ale európski „aktéri“ sa už poučili a sú lepšie pripravení ako v minulosti.
Ako naznačil, je lepšia pripravenosť na strane EÚ, aj na strane Slovenska. Aj vďaka tomu, že boli aktivované mechanizmy v rámci Energetickej charty, aby sa predišlo scenárom z rokov 2006 a 2009.
„Vytvorili sme podmienky pre udržanie tranzitných tokov cez Ukrajinu ako základu energetickej bezpečnosti aj samotnej Ukrajiny, ale aj Slovenska a EÚ,“ skonštatoval Rusnák.

Súvisiace články

Aktuálne správy