Koncern Alcoa sa dohodol na kúpe firmy RTI, dodávateľa titánu

Americký koncern Alcoa, najväčší výrobca hliníka v USA, dnes oznámil, že sa dohodol na kúpe dodávateľa titánu, firmy RTI International Metals, za 1,5 miliardy USD (1,38 miliardy eur), čo zodpovedá 41 USD za podiel. Koncern tak pokračuje v investíciách do ziskovejších produktov pre letecký a automobilový priemysel. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.
Alcoa očakáva, že akvizícia posilní jeho divíziu produktov pre letecký priemysel. RTI so sídlom v Pittsburgu je dodávateľom titánu a špeciálnych kovových produktov pre letecký a obranný priemysel, energetiku a zdravotníctvo. Dopyt po titáne v leteckom priemysle rýchlo stúpa a koncernu Alcoa umožní tento obchod rozšíriť ponuku titánových produktov.
Hodnota akcií RTI po zverejnení tejto správy stúpla o 46 %. Podľa dohody dostanú akcionári RTI za jednu akciu svojej firmy 2,8315 akcie koncernu Alcoa.
To zodpovedá cene 41 USD za akciu RTI vzhľadom na cenu 14,48 USD, pri ktorej akcie Alcoa uzavreli v piatok (6.3.) obchodovanie na newyorskej burze. A keďže akcie RTI skončili v piatok obchodovanie pri cene 27,28 USD/akcia, výsledná suma predstavuje takmer 50 % prémiu.
Firma RTI, ktorej klientom je napríklad Boeing, dosiahla vlani obrat 794 miliónov USD a tento rok očakáva jeho nárast na 850 miliónov USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy