Biele golierie horšie než oligarchovia: Kto v skutočnosti klame na daniach

, businessinsider Foto: photl

Grécka vláda predstavila svoje reformné plány a jednou z veľkých vecí má byť aj klepnutie po prstoch tým, čo sa vyhýbajú plateniu daní. A napriek tomu, že sa hovorí hlavne o páchateľoch z vrstiev superboháčov, objavil sa dokument, podľa ktorého sú v tejto disciplíne najväčšími profíkmi zástupcovia vyššej strednej triedy Grécka.

Ako upozornil blog na twitteri o gréckych dlhodobých problémoch, existuje akademická štúdia z University of Chicago, z roku 2012, ktorá tvrdí, že samostatne zárobkovo činné osoby v Grécku ododvzdávajú v priemere až 82 percent svojho mesačného zárobku na vyrovnanie svojho dlhu. Aby ste mali predstavu, čo toto číslo znamená, v bežnej praxi spotrebiteľských úverov, a je jedno či je to úver v USA, alebo pôžička v Grécku, nikdy splátka úveru dlžníkom nepresiahne 30 percent mesačného príjmu. A to hovoríme o tej hornej hranici.

Celý rad bánk v južnej Európe ale používa rôzne vzorce na prepočítanie priznaných príjmov klientov na akési skutočné príjmy, podľa najlepšieho odhadu banky. Tieto úpravy sa rôznia na základe povolaní. Príkladom sú právnici, lekári, pracovníci vo finančnej sfére, účtovníci. Vo všetkých týchto povolaniach dávajú samostatne zárobkovo činné osoby viac ako 100 % ich priznaných príjmov na splácanie dlhov.

Áno, čítate správne, viac než 100 percent priznaných príjmov živnostníkov v Grécku ide na splácanie dlhu, pričom treba pripomenúť, že asi tretina Grékov patrí do tejto skupiny, čo predstavuje takmer dvojnásobok európskeho priemeru a je to najvyššia miera v EÚ.  Nie, oni nemajú extrémne neúnosné splátky, ale kolosálne podhodnotené príjmy.

Veľa sa hovorí o riešení problému daňových podvodníkov z radov oligarchov. Ale takmer vôbec sa nediskutuje o ráznych opatreniach proti bielym golierom s vysokými príjmami, profesionálnej triede, ktoré skutočnosti ignoruje daňový systém v krajine. Ak chce byť grécky minister financií Yanis Varoufakis úspešný v boji proti daňovým únikom, musí sa zamerať práve na týchto ľudí.

A na záver tabuľka s konkrétnymi povolaniami. Podľa nej najmenej v piatich odvetviach, vrátane lekárov a účtovníkov, odvádzajú samostatne zárobkovo činné osoby na splácanie dlhov každý mesiac viac, než zarobia.

Súvisiace články

Aktuálne správy