Prepad komerčných nehnuteľností v Rusku: Kancelárie miliardára Abramoviča zívajú prázdnotou

, bloomberg Foto: SITA;

Kancelársky komplex Biele záhrady v Moskve, patriaci miliardárovi Romanovi Abramovičovi, je z dvoch tretín prázdny. Prebytok ponuky nad dopytom sťažuje majiteľovi nájsť nových nájomníkov.

Ruský majiteľ londýnskeho futbalového klubu Chelsea kúpil bizniscentrum v blízkosti centra v novembri 2013. Od tej doby predstavujú nové prenájmy menej ako 10 percent z ponúkaných 63 000 metrov štvorcových. Podľa slov hovorcu Johna Manna je približne tretina budovy obsadená. "Pozeráme sa na to z dlhodobého hľadiska. Máme dobrú klientsku základňu a neznižujeme hodnotu majetku. Máme triedu A, prvotriedny majetok," vyhlásil pre Bloomberg. Komplex, ktorý sa skladá z dvoch budov prepojených otvorenou arkádou s terasami a strešnými záhradami, získal ocenenia za dizajn a v oblasti životného prostredia. Abramovič kúpil komplex od VTB Capital, TPG Capital LLP a fondu China Investment Corporation. Dnes 48 ročný Abramovič je 90. najbohatší človek sveta s majetkom okolo 12,7 miliardy dolárov, podľa Bloomberg Billionaires Indexu.

Dopyt po kancelárskych priestoroch v Moskve klesol na konci minulého roka v reakcii na pokles cien ropy, straty hodnoty rubľa a hospodárskych sankcií namierených proti Rusku. Firmy to odradilo od plánov na expanziu v meste. Priemerná miera neobsadenosti kancelárskych priestorov najvyššej kvality v meste sa vyšplhala na 29 percent na konci roka 2014. Rok pred tým to bolo len 18 percent.  

Takmer polovica priestorov Bielych záhrad zostáva zatvorená. V Cheapside Josper Bistro, pomenovanom po ulici vo finančnej štvrti Londýna, bolo najrušnejšie na poludnie v piatok. Asi polovicu stolov obsadili administratívni pracovníci konzumujúci hamburgery a pivo. Susedný Box Bar a novootvorená Trattoria Siciliana boli takmer prázdne. "Je to tu trochu ako mesto duchov," myslí si Kamil Anderzhanov, analytik spoločnosti Deloitte počas svojej pazuy na kávu v Cheapside. "Nemyslím si, že pracovníci z okolitých komplexov vedia, že je to tu otvorené."

Majitelia nehnuteľností, ktorí prichádzajú na trh v poslednej dobe, čelia väčším problémom ako tí, ktorí získali svojich nájomníkov do minulého roka. Moscow City, súbor novo postavených veží nachádzajúcich sa 3 km západne od Kremľa, je z 45 percent prázdny.

Biele námestie je situované južne od Abramovičho komplexu, otváralo sa ešte v roku 2009 ako prvá fáza kancelárskeho priestoru White District. Tieto priestory sa tešia obľube, sú takmer naplnené dlhodobými nájomníkmi. Kanceláriu tu má napríklad JPMorgan Chase & Co, PricewaterhouseCoopers, Deloitte a McKinsey & Co. Komplex kúpila ruská realitná spoločnosť O1 za 1 miliardu dolárov v roku 2013. Reštaurácia na prízemí, vrátane steakhousu Torro a talianskej Osteria della Piazza Bianca sú plné bankárov a poradcov. Ale ani Abramovič nemusí smútiť. Má 100 percentnú obsadenosť vo svojich ďalších prémiových kancelárskych budovách v Krylatsky Hills a Baltschug Plaza v centre mesta. Obe boli dokončené v roku 2004.

Miera obsadenosti na moskovskom trhu s kancelárskymi projektmi klesá, plocha priestorov v hlavnom meste vzrástla o 1 400 000 m2 v minulom roku, do konca roka by sa mohli vyšplhať na 18 000 000 m2. "Veľa priestoru prichádza na trh a miera obsadenosti spadla ešte predtým ako spomalila ekonomika a než Putin nečakane rozhodol o pripojení Krymu," tvrdí Jones Lang, spoločnosť, ktorá ponúka finančné a profesionálne služby v oblasti nehnuteľností a manažmentu investícií. "Nájomné kleslo o 20 – 30 percent v minulom roku a o ďalších 15 percent v tomto roku, ale uvidíme, či sa ustáli v polovici roka."

Aj keď má Abramovič vo svojom komplexe Biele záhrady nájomcov ako Microsoft, investorov Baring Vostok a advokátske kancelárie Dentons a Baker & McKenzie LLP, stále to ale nestačí, aby ste v budove nemali pocit prázdnoty. "Patria medzi najluxusnejšie kancelárie pre biznis klientelu, ale sú prázdne, len s troma obsadenými poschodiam," povedala Irina Buyanivna, právna asistentka v Dentons, firmy, ktorá sa presťahovala do Bielych záhrad pred rokom. "Hlavným problémom je nedostatok jedální, ale v okolí je mnoho možností stravovania."
 

Súvisiace články

Aktuálne správy