Zisk BHP Billiton v 1. polroku klesol takmer o tretinu

BHP Billiton, najväčší svetový ťažobný koncern, zaznamenal v 1. polroku svojho finančného roka 2014/15 pokles zisku. Dôvodom bolo zníženie cien železnej rudy, uhlia, medi a ďalších surovín, vrátane ropy. Informovali o tom agentúra Reuters a BBC.
Čistý zisk britsko-austrálskeho koncernu sa za šesť mesiacov do konca decembra 2014 znížil o 31 % na 5,35 miliardy USD (4,73 miliardy eur) zo 7,76 miliardy USD v rovnakom období predchádzajúceho roka 2013. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, pritom odhadovali, že spoločnosť so sídlom v austrálskom Melbourne dosiahne v sledovanom období o niečo nižší zisk, a to 5,1 miliardy USD.
BHP v snahe vykompenzovať klesajúce ceny surovín výrazne zredukoval svoje náklady, a to medziročne o 23 % na 6,4 miliardy USD.
Šéf koncernu Andrew Mackenzie v tejto súvislosti uviedol, že BHP sa pripravuje na to, že nižšie ceny surovín sa udržia zhruba tri roky. Preto sa snaží sústrediť na dosiahnutie väčšej efektívnosti a znižuje investície.
BHP plánuje oddeliť ťažbu hliníka, mangánu a niklu do samostatnej spoločnosti, v ktorej budú aj strieborné bane a tiež niektoré uhoľné bane v Austrálii a v Južne Afrike. Novú spoločnosť s názvom Called South32 by koncern chcel vytvoriť už v lete po schválení akcionármi.
BHP tvrdo zasiahol aj pád cien ropy. V januári koncern oznámil, že zredukuje o 40 % ťažbu ropy z bridlíc v USA. Do konca júna plánuje znížiť počet amerických vrtov z 26 na 16.

Súvisiace články

Aktuálne správy