Česká exportná banka obnoví úvery na vývoz tovarov do Ruska

Česká exportná banka sa vracia do Ruska. Ako informoval server iDNES.cz, opäť bude poskytovať úvery na český vývoz do tejto krajiny. Pôžičky pozastavila minulý rok v decembri a po novom ich bude poskytovať za prísnejších podmienok.
Česká exportná banka by na vývoz českých výrobkov a služieb chcela v tomto roku rozpožičiavať až 10 miliárd Kč (363,53 milióna eur). A za sprísnených podmienok aj do Ruska, kde slabý rubeľ komplikuje dlžníkom splácanie úverov v eurách a dolároch. „Podmienky sú tvrdšie než štandardne do iných krajín a vývozcovia si to môžu nechať poistiť za zvýšené poistné prémie v štátnej poisťovni EGAP,“ povedal pre Mladú frontu Dnes šéf banky Karel Bureš.
Pred Vianocami pritom štátna exportná banka nové úvery do Ruska pozastavila. Tam požičiavala v drvivej väčšine prípadov v eurách. „Schopnosť dlžníkov splácať sa dvojnásobne zhoršila. Predtým si požičiavali pri kurze na úrovni 35 až 40 rubľov za euro, no na konci roku bol kurz 75 až 80 rubľov za euro,“ povedal Bureš. Pretože k ďalšiemu oslabovaniu rubľa po Novom roku už neprišlo, rozhodla sa banka tento týždeň do Ruska opäť začať požičiavať.

Súvisiace články

Aktuálne správy