Protipožiarnu ochranu pre ZSSK Cargo zabezpečí znovu Safirs

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia za protipožiarnu ochranu v areáli Východoslovenských prekladísk v Čiernej nad Tisou zaplatí počas dvoch rokov najviac 880,13 tis. eur bez dane z pridanej hodnoty.

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. (ZSSK Cargo) vybrala za poskytovateľa služby protipožiarnej ochrany v areáli Východoslovenských prekladísk v Čiernej nad Tisou opäť firmu Safirs, s.r.o. z Ružomberka. Tá vo verejnej súťaži predložila jedinú ponuku. Za dvojročnú zákazku, vrátane opcie na jeden rok, má štátny vlakový nákladný dopravca zaplatiť maximálne 880,13 tis. eur bez dane z pridanej hodnoty. Taká istá bola predpokladaná cena zabezpečenia služby. Vyplýva to z výsledku nového verejného obstarávania, ktoré ZSSK Cargo vyhlásila vlani v novembri po tom, keď predtým zadala zákazku firme Safirs cez rokovacie konanie bez súťaže.

Nákladný železničný dopravca musí zriadiť a prevádzkovať závodný hasičský útvar vo Východoslovenských prekladiskách v Čiernej nad Tisou na základe zákona o ochrane pred požiarmi, ako aj záverov analýzy nebezpečenstva vzniku požiaru. Kontrola z ministerstva dopravy po medializácii prípadu mala vlani výhrady k časovej tiesni, do ktorej sa ZSSK Cargo dostala pri obstarávaní služieb protipožiarnej ochrany. Časovú tieseň totiž spôsobili sčasti aj administratívne chyby pracovníkov spoločnosti. Minister dopravy preto rozhodol, že štátna spoločnosť musí pripraviť nové verejné obstarávanie.

Safirs pôvodne získal zákazku cez rokovacie konanie za 880,13 tis. eur bez dane. Predpokladaná cena služby vtedy bola 898 tis. eur. ZSSK Cargo odmietla akékoľvek podozrenia z klientelizmu pri zadávaní zákazky. Tvrdila, že sa nie vlastnou vinou v tejto veci dostala do časovej tiesne, keď jej Železnice Slovenskej republiky v decembri 2013 vypovedali zmluvu o prevádzkovaní závodných hasičských staníc k 31. marcu 2014. ZSSK Cargo na základe analýzy už nemusí prevádzkovať závodný hasičský útvar vo svojich areáloch v Žiline a vo Zvolene.

Spoločnosť Safirs existuje od roku 1992, najprv fungovala na základe živnosti a od októbra 2004 pôsobí ako s.r.o. Služby v oblasti požiarnej ochrany, bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, životného prostredia a civilnej ochrany poskytuje vo viac ako 150 spoločnostiach na celom území Slovenska a v Českej republike. Firma má základné imanie 6 639 eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy