Spotrebiteľské ceny vo Francúzsku klesli v januári prvýkrát za vyše 5 rokov

Spotrebiteľské ceny vo Francúzsku zaznamenali v januári prvý medziročný pokles za vyše päť rokov. Uviedol to dnes francúzsky štatistický úrad Insee. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.
Podľa štatistického úradu klesli spotrebiteľské ceny v januári medziročne o 0,4 %, čo je výraznejší pokles, než sa očakávalo. Ekonómovia počítali s poklesom o 0,3 % po decembrovom raste na úrovni 0,1 %. Januárový výsledok predstavuje prvý pokles spotrebiteľských cien od októbra 2009, keď klesli o 0,2 %. Pod výsledok sa podpísali najmä ceny energií, ktoré klesli o 7,1 %.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny znížili o 1 % po raste o 0,1 % v decembri. Tento výsledok je v súlade s očakávaniami ekonómov.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien klesol v januári medzimesačne o 1,1 %, o niečo výraznejšie, než očakávali analytici, ktorí predpokladali pokles o 1 %. V medziročnom porovnaní sa index znížil o 0,4 % po 0,1-% raste v decembri. Ekonómovia počítali s poklesom o 0,3 %. Aj v tomto prípade ide o prvý pokles od októbra 2009.

Súvisiace články

Aktuálne správy