Grécko chce vraj predĺžiť úverovú dohodu, nie celý program

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z Bruselu. Ten uviedol, že Grécko požiada o predĺženie o šesť mesiacov, aj keď podmienky sú stále predmetom rokovaní. Predĺženie by sa týkalo úverovej dohody.

Grécko má v úmysle v stredu požiadať o predĺženie úverovej dohody, ktorú pripravila eurozóna. To sa však netýka kompletného záchranného programu Grécka. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z Bruselu. Ten uviedol, že Grécko požiada o predĺženie úverovej dohody o šesť mesiacov, aj keď podmienky sú stále predmetom rokovaní.

 

Nová grécka vláda premiéra Alexisa Tsiprasa odmietla požiadať o predĺženie záchranného programu, ktorý sa končí 28. februára a obsahuje úsporné opatrenia. Grécky premiér však vidí rozdiel medzi záchranným programom a otázkou gréckeho dlhu. "Dohoda o úveroch sa od záchranného programu líši,“ povedal Tsipras.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble naďalej očakáva záväzné a dôveryhodné návrhy od novej gréckej vlády týkajúce sa medzinárodnej pomoci pre Grécko. Schäuble podľa vlastných slov nevie o údajných plánoch Grécka na predĺženie úverovej dohody. "Nič som nedostal, nie,“ povedal. Zároveň poznamenal, že Grécko dosiahlo počas plnenia podmienok súčasného programu pokrok a malo by týmto smerom pokračovať, prípadne navrhnúť lepšie riešenie.

Súvisiace články

Aktuálne správy