Kažimír: Predĺženie programu Grékom je jediná možnosť

Podľa šéfa liberálov Richarda Sulíka je však jediným riešením pre Grécko vyhlásenie bankrotu a odchod krajiny z eurozóny. V menovej únii nie je podľa neho krajina schopná prežiť.

Krajiny eurozóny vidia predĺženie existujúceho gréckeho programu ako jediné riešene. Konštatoval to minister financií Peter Kažimír po pondelňajšom rokovaní v Bruseli, na ktorom Grécko odmietlo návrh dokumentu, podľa ktorého mala krajina predĺžiť súčasný program pomoci. "Je potrebné, aby Gréci zareagovali a doručili takúto žiadosť v pomerne krátkom čase," vyhlásil Kažimír s tým, že ministri členských krajín eurozóny sú pripravení sa stretnúť a pokračovať v rozhovoroch s Gréckom. Podľa ministra je možné, že stretnutie môže byť už v piatok za podmienky, že bude veľká šanca dotiahnuť rokovania a dosiahnuť dohodu.

 

Šéf SaS a europoslanec Richard Sulík je presvedčený, že existujú iba dve možnosti, ako sa súčasná situácia môže vyvinúť. Prvou je, že Grécko odíde z eurozóny, druhou, že sa odpíše časť dlhov. V oboch prípadoch by to znamenalo, že Slovensko príde minimálne o časť záruk, ktoré za pomoc Grécku vystavilo. Jediným východiskom však podľa neho je, aby Grécko eurozónu opustilo. Ako tvrdí, krajina totiž nemá šancu v eurozóne prežiť, pretože jej ekonomika nie je v rámci menovej únie konkurencieschopná. "Treba teraz už zahryznúť do kyslého jablka, treba umožniť Grécku vyhlásenie platobnej neschopnosti a hlavne Grécko musí opustiť eurozónu," vyhlásil na utorňajšej tlačovej konferencii.

Podľa Sulíka však k súčasnej situácii vôbec nemuselo dôjsť, keby eurozóna dodržiavala vlastné pravidlá, podľa ktorých každá krajina ručí za svoje záväzky sama, a nechala Grécko pred piatimi rokmi skrachovať a nechala ho odísť z eurozóny. "Vtedy bolo Grécko vo výrazne lepšej kondícii. Za päť rokov dostali takzvaní záchrancovia Grécko ekonomicky na kolená a dnes je tá situácia výrazne horšia," povedal.

Grécko musí o rozšírenie záchranného programu požiadať tento týždeň. V pondelok to vyhlásil šéf skupiny ministrov financií krajín eurozóny (Eurogroup) Jeroen Dijsselbloem. "Všeobecný pocit v Eurogroup je taký, že predĺženie programu je najlepší spôsob, ako ďalej postupovať. To by nám umožnilo pracovať na budúcich dohodách. Grékom by to dalo priestor na využitie normálnej flexibility v programe, mohli by nahradiť niektoré opatrenia inými,“ povedal. Podľa jeho slov môže Eurogroup požiadavku na rozšírenie programu akceptovať na svojom mimoriadnom zasadaní v piatok, nie však neskôr.

Rakúsky minister financií Hans Jörg Schelling očakáva, že Grécko požiada o predĺženie. "Vieme, že rámec podmienok umožňuje samozrejme priestor na flexibilitu,“ povedal. Podľa jeho slov by takéto predĺženie mohlo trvať od štyroch do šiestich mesiacov.

Grécko v pondelok odmietlo návrh dokumentu, podľa ktorého mala krajina predĺžiť súčasný program pomoci. Vyhlásil to v pondelok nemenovaný predstaviteľ gréckej vlády, ktorý tento návrh označil za "nerozumný" s tým, že ho nie je možné akceptovať. "Naliehanie niektorých ľudí na grécku vládu, aby prijala záchranný program je nerozumné a nemôžeme ho akceptovať," uviedol grécky predstaviteľ. "Tí, čo sa neustále vracajú k tejto otázke, strácajú čas. Za takýchto okolností dnes nie je možné uzavrieť dohodu," doplnil.

Súvisiace články

Aktuálne správy