Caixabank ponúkla viac ako 1 miliardu eur za úplne prevzatie Banco BPI

Španielska Caixabank ponúkla viac ako 1 miliardu eur za úplne prevzatie tretej najväčšej portugalskej Banco BPI, v ktorej už vlastní 44,1-% podiel. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Caixabank so sídlom v Barcelone ponúka 1,329 eura za jednu akciu, čo je o 27 % viac ako cena, pri ktorej akcie Banco BPI uzavreli obchodovanie na burze v pondelok 16. februára. Caixabank chce získať zvyšný 55,9-% podiel a úplnú kontrolu nad portugalským finančným ústavom. Predaj podielu však musí schváliť minimálne 50 % akcionárov, vrátene Caixabank.
Portugalská banka vlani vykázala stratu 162 miliónov eur. Analytici považujú ponuku od Caixabank za začiatok dlho očakávanej expanzie španielskych bánk do susedného Portugalska, keďže španielsky finančný sektor sa zotavil z nedávnej dlhovej krízy eurozóny oveľa rýchlejšie, ako trhy očakávali.
Caixabank menej diverzifikovala zdroje svojich príjmov a nemá toľko zahraničných dcér ako veľké španielske banky Santander a BBVA, ale vlastní podiely v hongkonskej Bank of East Asia, francúzskej Boursorama, rakúskej Erste Group a mexickej Grupo Inbursa.
Vzhľadom na jej ponuku nie je teraz jasné, ako dopadne snaha BPI o kúpu jej rivala, banky Novo Banco, ktorá je nástupcom štátom zachránenej Banco Espirito Santo.

Súvisiace články

Aktuálne správy