Grécko požaduje niekoľko mesiacov finančnej stability

Grécka vláda nehľadá spôsoby, ako sa vyhnúť splácaniu dlhu krajiny, ale požaduje niekoľko mesiacov finančnej stability, uviedol grécky minister financií Janis Varufakis. Informovala o tom agentúra Reuters.
Varufakis v článku, zverejnenom v New York Times (NYT), tiež vyhlásil, že Grécko si nemôže brať ďalšie úvery, kým nebude mať dôveryhodný plán, ako opäť naštartovať ekonomiku, aby rástla.
„Naša vláda nepožaduje od svojich partnerov spôsob, ako sa vyhnúť splácaniu dlhov,“ uviedol grécky minister financií vo svojom článku, ktorý bol zverejnený predtým, ako sa Varufakis dnes v Bruseli stretol v ostatnými ministrami krajín eurozóny, aby diskutovali o požiadavkách gréckej vlády týkajúcej sa zmien podmienok splácania dlhu a ukončenia úsporných opatrení.
„Žiadame o niekoľko mesiacov finančnej stability, ktoré nám umožnia pustiť sa do plnenia cieľa reforiem, ku ktorému sa môže prihlásiť a ktorý môže podporiť široká grécka verejnosť, aby sme sa vrátili k rastu a konečne boli schopní splácať svoje záväzky,“ uviedol Varufakis.
„Už žiadne ďalšie úvery, prinajmenšom dovtedy, kým nebudeme mať dôveryhodný plán pre rast ekonomiky, aby sme mohli splatiť tieto úvery, pomôcť strednej triede opäť postaviť sa na nohy a riešiť túto strašnú humanitárnu krízu.“
Varufakis už niekoľkokrát vyhlásil, že sa chce dohodnúť s partnermi z eurozóny. Dal však jasne najavo, že sa nebojí konfrontácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy