Nové sankcie EÚ uvalené na Rusko protirečia zdravému rozumu

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes vyhlásilo, že Moskva bude "adekvátne reagovať" na nové rozšírenie sankcií Európskej únie (EÚ) proti Rusku za krízu na Ukrajine.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes vyhlásilo, že Moskva bude „adekvátne reagovať“ na nové rozšírenie sankcií Európskej únie (EÚ) proti Rusku za krízu na Ukrajine. A dodalo, že nové sankcie nepomôžu zabezpečiť riešenie konfliktu na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa ministerstva nové sankcie EÚ uvalené na Rusko protirečia zdravému rozumu a neprospievajú situácii v čase, keď sa objavila možnosť nájsť riešenie krízy na Ukrajine.
Rozhodnutie uvaliť sankcie pôsobí „mimoriadne absurdným dojmom“ v kontexte dohody uzavretej len uplynulý piatok v bieloruskom Minsku, uvádza sa v stanovisku, ktoré pripomína, že na rokovaniach o dohode sa zúčastnili aj lídri vplyvných členských štátov EÚ.
Najnovšiu iniciatívu na riešenie situácie na východe Ukrajiny znepriateleným stranám koncom uplynulého týždňa predložili nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande.
„Nadobúdame dojem, že v Bruseli a hlavných mestách členských štátov EÚ už buď neovládajú pohyb sankčného zotrvačníka, alebo sa ponáhľajú vydávať želanie za realitu a presvedčiť verejnú mienku o akejsi väčšej poddajnosti Moskvy v dôsledku sankcií EÚ,“ píše sa vo vyhlásení ruského ministerstva.
Rezort ruskej diplomacie súčasne avizoval, že po rozhodnutí EÚ rozšíriť sankčný zoznam bude nasledovať „adekvátna reakcia“.
Uvalením nových sankcií sa EÚ podľa Moskvy opäť nepokúsila kriticky a nepredpojato analyzovať reálne príčiny eskalácie situácie na juhovýchode Ukrajiny a znova dala prednosť tej časti kyjevského vedenia, ktorá stráni vojne.
Na novom sankčnom zozname EÚ, ktorý nadobudol platnosť dnešným zverejnením v oficiálnom vestníku, je 19 fyzických osôb: piati občania Ruskej federácie a 14 obyvateľov východu Ukrajiny, ako aj deväť právnických subjektov – podľa agentúry TASS ide o oddiely povstalcov zo samozvaných republík na východe Ukrajiny, Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky, ako aj hnutie Novorossija. Sankcie EÚ sa týkajú aj celkovo 37 firiem.
Zapísanie na „čierny zoznam“ znamená zákaz vstupu na územie EÚ a zmrazenie účtov týchto osôb v európskych bankách, ak sa zistí ich existencia.

Súvisiace články

Aktuálne správy