Maloobchodné tržby v Grécku v novembri klesli, prvýkrát po 6 mesiacoch

Maloobchodné tržby v Grécku vlani v novembri klesli, prvýkrát po šiestich mesiacoch. Informoval o tom portál RTTNews s odvolaním sa na predbežné údaje gréckeho štatistického úradu.
Konkrétne, objem predaja v gréckom maloobchode sa v novembri 2014 znížil medziročne o 1,5 %. To je v ostrom kontraste s jeho októbrovým zvýšením o 2,1 %. Tržby gréckych maloobchodníkov pritom v období máj-október rástli s výnimkou septembra, keď stagnovali.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že obrat gréckych maloobchodníkov bez predaja pohonných látok v novembri klesol medziročne o 1,4 %, kým ešte v októbri sa zvýšil o 2 %. Ale tržby z predaja potravín v sledovanom mesiaci stúpli 0,5 % a predaj palív vzrástol o 1,2 %.
V medzimesačnom porovnaní sa tržby v gréckom maloobchode v novembri znížili o 1,6 %.
Grécka ekonomika vlani prekonala recesiu a jej výkon začal po šiestich rokoch poklesu konečne rásť. Ale nad krajinou sa začínajú opäť sťahovať mraky. Podľa najnovšieho prieskumu Gréci už v decembri hodnotili vyhliadky svojej ekonomiky oveľa pesimistickejšie ako v predchádzajúcich mesiacoch.
Podnikateľom aj spotrebiteľom v krajine sa zhoršila nálada a ich dôvera v ďalší rozvoj ekonomiky klesla na najnižšiu úroveň od apríla 2014. Dôvodom sú obavy o vývoj hospodárstva po januárových predčasných parlamentných voľbách, v ktorých zvíťazila radikálna ľavicová strana Syriza. Tá odmieta pokračovať v úsporných opatreniach a reformách, ktoré požadujú veritelia. Syriza voličom sľúbila, že zastaví doterajšiu politiku úspor a pokúsi sa dosiahnuť zníženie dlhu. Aténam tak hrozí spor s veriteľmi, ktorý môže nakoniec priviesť Grécko až k odchodu z eurozóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy