Rating Slovinska je údajne ohrozený

Nemenovaná ratingová agentúra môže znížiť krajine úverový rating, dôvodom je príliš silná závislosť na nemeckej ekonomike, tvrdí guvernér slovinskej centrálnej banky Bostjan Jazbec

Slovinsku hrozí zníženie úverového ratingu. Dôvodom je príliš silná závislosť na nemeckej ekonomike, uviedol v pondelok guvernér slovinskej centrálnej banky Bostjan Jazbec. Odvolal sa pri tom na kontakty s nemenovanou ratingovou agentúrou. Tá mala v posledných týždňoch upozorniť, že zhoršenie hodnotenia úverovej dôveryhodnosti Slovinsku hrozí aj v prípade, ak samotnému Nemecku jeho rating ponechá, dodal Jazbec.

Slovinská ekonomika je silne závislá na exporte, pričom do Nemecka z krajiny smeruje takmer 20 % vývozov. V januári agentúra Moody’s zvýšila Slovinsku rating na stupeň Baa3 so stabilným výhľadom. Od agentúry Standard & Poor’s má Slovinsko rating A- s negatívnym výhľadom. Posledná z trojky hlavných svetových ratingových agentúr Fitch hodnotí schopnosť krajiny splácať dlhy známkou BBB+, výhľad je stabilný.

Slovinsko v roku 2013 vynaložilo na záchranu svojich bánk viac ako 3 mld. eur, vďaka čomu krajina dokázala odvrátiť hrozbu štátneho bankrotu aj bez zahraničnej finančnej pomoci. Slovinská ekonomika vlani posilnila o 2,5 %. Motorom zotavenia po dvoch rokoch recesie bol silnejší export. V roku 2015 vláda krajiny očakáva posilnenie výkonu ekonomiky o zhruba 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy