Nemecko trvá na zachovaní kontrol Trojky v krízových krajinách

Nemecko trvá na zachovaní kontrolnej činnosti Trojky - Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF) - v členských krajinách eurozóny, ktoré dostali pomoc na prekonanie svojej finančnej krízy.

Nemecko trvá na zachovaní kontrolnej činnosti Trojky – Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF) – v členských krajinách eurozóny, ktoré dostali pomoc na prekonanie svojej finančnej krízy. Informovala o tom agentúra DPA.
Berlín považuje tento mechanizmus za dôležitý napriek odporu, ktorý voči nemu prejavuje nová grécka vláda. Stanovisko kabinetu tlmočila dnes zástupkyňa hovorcu spolkovej vlády Christiane Wirtzová. Zdôraznila, že nejestvuje nijaký dôvod, aby sa upustilo od tohto osvedčeného mechanizmu. Nie sú známe nijaké signály o tom, že Európska komisia sa chce od neho dištancovať.
Spolkové ministerstvo financií pripomína, že kontrolná činnosť Trojky je zakotvená v zmluve o vytvorení Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM). Zmluva o ňom sa nemôže meniť jednostranným rozhodnutím niektorého jej účastníka.

Súvisiace články

Aktuálne správy