Krajina, ktorá práve zrušila dlhy chudobným, ale Grécko to nie je

, CNBC Foto: SITA

Niektorým najchudobnejším Chorvátom bude ponúknutý "nový začiatok". Dnes im vláda zruší dlh v snahe naštartovať ekonomiku.

Toto bezprecedentné opatrenia bolo schválené chorvátskou ľavicovou vládou 15. januára V rámci opatrení, občania zarábajúci menej ako 1250 kún (asi 162 euro) mesačne, majú na krku hypotéku a a nie sú schopní splácať svoje dlhy, budú mať zmazané záväzky v hodnote až do 35 000 kún (4546 eur). Rozhodnutie sa bude týkať dlhov u energetických podnikov, bánk, úverových spoločností, či telekomunikačných operátorov.

Premiér Zoran Milanović sa pochválil, že žiadna predchádzajúca vláda takéto opatrenie neprijala. "Robíme všetko pre to, aby bol život jednoduchší v tejto ťahajúcej sa kríze, dávame šancu na nový začiatok," povedal Milanović na tlačovej konferencii minulý mesiac.

Úradníci spočítali, že nariadenie sa bude týkať asi 60 000 občanov z celkovej populácie 4 400 000. Podľa odhadu tlačovej agentúry Reuters sa program veriteľov stáť asi 2,1 miliardy kún (272 815 850 eur). Občania budú predvolaní do jeden zo 175 pobočiek FINA, kde sa rozhodne, či spĺňajú podmienky na zrušenie dlhu.

Chorvátsko, ktoré je súčasťou Európskej únie, ale nie euro zóny, je v ochromujúcej recesii posledných sedem rokov. Rovnako ako v susedných krajinách, si ľudia vzali úvery a hypotéky vo švajčiarskych frankoch, ale ako švajčiarska mena vyhupla po zásahu Švajčiarskej národnej banky minulý mesiac, niektorí chorvátski dlžníci svoje záväzky nedokázali splniť.

Program zrušenia dlhu má aj svojich kritikov. Timothy Ash, vedúci rozvíjajúcich sa trhov v Standard Bank verí, že ide o Milanovićov predvolebný ťah pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami v krajine v priebehu tohto roka. "Ide o klasický prípad populizmu," povedal pre CNBC. "Táto vláda dôsledne odmietla finančnú a politickú pomoc Medzinárodného menového fondu, na rozdiel od Srbska, ktoré sa pod pomoc už podpísalo. Uvidíme, či sa Chorvátsko dokáže vyhnúť podobnému osudu, ale ak sa jej možnosti financovania zúžia, bude nútené prijať podobnú taktiku."

Súvisiace články

Aktuálne správy