Šéf žltých vlakov RegioJet: Na Slovensku majú komunizmus a úradnícku byrokraciu ako v Rusku

, aktualne.cz Foto SITA

Šéf holdingu Student Agency, Radim Jančura, spoznáva situáciu na železničnom a autobusovom trhu na Slovensku. Prichádza o tržby kvôli rozhodnutiu vlády o bezplatnom cestovaní v štátnych vlakoch pre dôchodcov a študentov, má za sebou aj komplikovaný boj o licenciu na autobusovú dopravu.

"Úroveň korupcie na Slovensku je obrovská. Tam vládne komunizmus aj po revolúcii. Pár Slovákov už mi povedalo: my sme vám dali Babiša, tak nám poďte tiež pomôcť … Ale ja do politiky nikdy nepôjdem," hovorí Jančura v rozhovore pre online denník Aktuálně.cz.

Slovenská novinka ohľadom bezplatného cestovania podľa Jančuru jeho firmu poškodila. Vytýka systému, že je právne zle postavený, podľa neho by zľava nemala byť určená pre dopravcu, ale pre cestujúceho, ktorý by si mal potom právo vybrať, s kým bude cestovať. „Gustáv Husák sa snažil zaviesť komunizmus v tejto krajine štyridsať rokov. Teraz prišiel Robert Fico a ten lusknutím prstov zaistil zadarmo dopravu pre polovičku slovenskej populácie. Ja som ho označil za najväčšieho korupčníka. A teraz som sa dozvedel, že od 1. februára začnú platiť ďalšie zľavy pre pracujúcich, teda pre ľudí, ktorí dochádzajú do zamestnania. Tí budú platiť len päťdesiat percent ceny,“ hovorí rozčarovane Jančura, ktorému na linke Praha – Košice klesol počet cestujúcich.

Jančura sa na Slovensku zviditeľnil aj vďaka bilbordovej kampani upozorňujúcej na korupciu v niektorých krajoch. Bola to reakcia na odmietnutie vydať licenciu pre autobusovú dopravu medzi Bratislavou a Banskou Bystricou. Práve medializovaním chcel Jančura poukázať na skúsenosti so slovenskými politikmi. „To je príbeh, ktorý nemá asi zmysel moc zložito vysvetľovať, ale každopádne úroveň korupcie na slovenských je obrovská. Ja som si myslel, že je podobná ako u nás, ale tu som zatiaľ nezažil, že by sa úradník rozhodol nerešpektovať zákon. Tam sa mi vysmial do tváre a povedal mi: "Tak sa s nami súďte." Našťastie nie všetci župani, sú podobní ako v Nitre alebo Bratislave, župan Banskobystrického kraja Marian Kotleba bol jediný, ktorý bol ochotný rešpektovať zákony,“ tvrdí Jančura v rozhovore.

Reakciou na túto skúsenosť boli bilbordy s nápisom "vitajte v kraji korupcie a klientelizmu", ktoré sa objavili v Bratislavskom a Nitrianskom kraji. Politici boli pobúrení, padli aj trestné oznámenia. „Tam vládne komunizmus aj po revolúcii. Slovensko je nešťastie, ľudia tam žijú podstatne horšie než tu a majú nad sebou zlých vodcov, ktorí ich doslova vykorisťujú. Zaujímavé je napríklad to, že jeden z tých županov, ktorý nesúhlasil s našou licenciou, povolil o týždeň neskôr inú licenciu. To je ten takzvaný klientelizmus. A to nie je len o veľkých finančných skupinách ako Penta alebo J&T, ale na Slovensku funguje ten malý klientelizmus. Keď idete na úrad, tak bez známeho nič nezmôžete. Slovensko je z hľadiska myslenia a vplyvu úradov poriadne ruské. Takže tie bilbordy tam samozrejme ďalej visia,“ hovorí Jančura, ktorý podľa vlastných slov má k Slovákom blízko. Chalupu má dva kilometre od slovenských hraníc. „Mojím cieľom nie je viac a viac podnikať a hrabať, naopak teraz premýšľam, ako pomôcť tomu Slovensku. To bola pre mňa skvelá krajina, než tam Fico zaviedol to cestovné zadarmo. Keď vám ale väčšina národa jazdí zadarmo, tak sa biznis bez dotácií robiť nedá,“ uzatvára Jančura pre Aktuálně.cz.

Súvisiace články

Aktuálne správy