Zabudnite na použité oblečenie či potraviny, darujte osobné údaje a zachránite svet

, qz Foto: SITA

V budúcnosti bude možné darovať osobné údaje na charitatívne účely. Poslúžia všetky druhy záznamov z každodenného života. Čo kupujeme, kam chodíme, komu telefonujeme a načo používame internet. Všetko sa dá využiť v prospech spoločnosti ako celku.

Ako by mohli takéto údaje pomôcť celej spoločnosti? Dáta dobre monitorujú zvyky, obchodné údaje z vernostných kariet dokážu urobiť podrobný obraz nášho jedálnička. Ak by sa ľudia rozhodli darovať svoje osobné údaje na výskum, mohla by následná analýza poskytnúť priestor pre zlepšenie všetkého. Od prekurzorov spôsobujúcich cukrovku až po vplyv životného štýlu na privolanie infarktu.

Zásadnou zostáva otázka ako osobné údaje zhromažďovať. Darovanie je založené na dôvere. Boli by ľudia ochotní poskytnúť svoje údaje s vedomím, že vedci budú skúmať to, čo si inak držia v anonymite? Budú chcieť, aby niekto skúmal ich stravu, alebo ich nákupné zvyklosti? Nevnímali by to ako narušenie súkromia, aj keby takéto darcovstvo pomohlo lekárskemu výskumu?

Nedávny výskum ukázal, že zhruba 60 % ľudí by bolo ochotných darovať svoje údaje, ak by to malo nejaký prínos pre verejnosť. V niektorých ohľadoch to nie je prekvapujúce, veď ľudia sa dobrovoľne vzdávajú v prospech spoločnosti ako celku. Buď darujú hotovosť na charitu, alebo bežia maratóny, len aby získali peniaze, často aj bez toho, aby presne vedeli, kto z nich bude mať nakoniec prospech. Podobne je to aj s kostnou dreňou, či dokonca aj s orgánmi. A motivácia? Obavy o blaho druhých, alebo v opačnom prípade z viac-menej sebeckých dôvodov, ako je napríklad zlepšenie povesti, profesijný prínos, alebo len preto, aby sme mali zo seba dobrý pocit.

Samozrejme je tu ešte zostávajúcich 40 % ľudí, ktorí by sa dali presvedčiť. U nich je rozhodnutie závislé na tom, za akým účelom sa údaje použijú a ako bezpečne budú uložené. Vzhľadom k tomu, koľko prípadov zneužitia osobných údajov máme už za sebou niet divu. Dôvera je kľúčová.

Naopak, mnoho z respondentov uviedlo, že so všetkou pravdepodobnosťou už mnohé firmy používajú ich osobné údaje pre rôzne účely, tak prečo by nemohli byť použité aj pre verejné blaho? Najdôležitejšou vecou tak zostáva zabezpečiť najvyššie etické štandardy tým, že sa umožní následné sledovanie a kontrola používania týchto údajov.

Môžu osobné údaje skutočne prispieť k lepšiemu pochopeniu príčin chorôb, a ak áno, bude to užitočné pre udržanie zdravia v budúcnosti? Skôr než poskytnutie dôkazov pre priame príčiny a dôsledky pomôžu osobné údaje vytvoriť predovšetkým hypotézu a následne výskumný nástroj. Nástroj na testovanie pre a proti, čo tvorí základ ďalšieho vedeckého výskumu a ďalšieho testovania, ako sú napríklad klinické štúdie. Darovanie údajov je určite niečo iné ako darovanie peňazí, alebo krvi. Na rozdiel od krvi a peňazí, sú údaje niečo, pre čo väčšina z nás nemá využitie, ani žiadnu skutočnú peňažnú hodnotu. Stávajú sa cennými až v kombinácii s údajmi ostatných.

V súčasnej dobe mnohé spoločnosti využívajú osobné údaje, aby zarobili peniaze, pretože tieto databázy im umožňujú sofistikovane porozumieť správaniu sa spotrebiteľov, z toho potom dokážu profitovať. Ale nemali by sme mať z vlastných údajov nejaké výhody aj my?

Stále existuje mnoho nezodpovedaných otázok týkajúcich sa postoja ľudí k ich údajom. Chceme aby mal niekto kontrolu nad nimi? Chceme rozhodovať, čo sa s nimi môže a čo nie? A stojí to naozaj za to? Naše údaje nám dokážu povedať veľa o sebe samom, ale dokážu aj pomôcť spoločnosti riešiť skutočné problémy. Je na čase, rozhodnúť o tom, ako sa majú používať a kto by mal ťažiť z toho, čo dokážu priniesť.

Súvisiace články

Aktuálne správy