Grécko musí rešpektovať pravidlá eurozóny, upozornili MMF aj ECB

Grécko musí rešpektovať pravidlá eurozóny a nemôže požadovať špeciálny prístup k svojmu dlhu len preto, že v parlamentných voľbách zvíťazila strana, ktorá odmieta úsporné opatrenia. Vyhlásila to dnes generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová pre francúzske noviny Le Monde. Informovala o tom agentúra Reuters.
Víťazovi gréckych parlamentných volieb ľavicovej strane Syriza odkázala, že musí rešpektovať interné pravidlá eurozóny. Menová únia ani MMF nemôžu vytvárať špeciálne kategórie pre jednotlivé krajiny.
Lagardeová dodala, že na Grécko stále čakajú kľúčové reformy, ktoré doteraz neuskutočnilo, ako sú napríklad reforma výberu daní či liberalizácia pravidiel o vydávaní licencií a iné dlho odkladané reformy. Pripomenula budúcej vláde v Aténach, že v tomto prípade nehovorí o úsporných opatreniach, ale o hĺbkových reformách, ktoré je potrebné uskutočniť.
Benoit Coeuré, člen predstavenstva Európskej centrálnej banky (ECB), zase v rozhovore pre nemecké noviny Handelsblatt upozornil, že finančná inštitúcia eurozóny sa nebude podieľať na žiadnom odpise z gréckeho dlhu.
Konštatoval, že nie je úlohou centrálnej banky, aby rozhodla o tom, či Grécko potrebuje znížiť dlh. A zároveň z legálneho hľadiska sa centrálna banka ani nemôže podieľať na odpísaní jeho dlhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy