Sinn otvorene proti Draghimu: Deflácia je len zámienka k finančnej výpomoci Južnej Európy

, zerohedge Foto: SITA

Nemecko by mohlo skončiť v situácii, kedy by bolo ústavne viazané opustiť eurozónu, varuje Hans-Werner Sinn z ekonomického inštitútu Ifo. Hroziace rozhodnutia ohľadom kvantitatívneho uvoľňovania v réžii ECB vníma ako zámienku pre pomoc slabších južných ekonomík.

Ako informoval Bloomberg, podľa Hans-Wernera Sinna využívajú európski politici centrálnu banku a strašidlo deflácie ako zámienku na pomoc slabším ekonomikám v eurozóne. Argument centrálnych bankárov, že ECB musí konať, pretože inflácia je pod jeho cieľom, teda pod 2 percentá, nie je zakotvený v zmluve, ktorou sa riadi menová únia. Spotrebiteľské ceny v eurozóne medziročne v decembri poklesli prvýkrát za viac ako päť rokov, aj keď jadrová inflácia vzrástla. "Riziko deflácie je len zámienkou pre kvantitatívne uvoľňovanie, pre zatĺkanie programu pomoci pre južnú Európu," povedal Sinn v telefonickom rozhovore. Pokles inflácie je podľa jeho slov spôsobený nižšími cenami ropy a "nie je potrebné aby ECB zasiahla," povedal.

Kvantitatívne uvoľňovanie "by dalo ECB funkciu veriteľa poslednej inštancie voči jednotlivým štátom ECB v eurozóne,“ povedal Sinn, ktorý presadzuje medzinárodnú konferenciu, ktorá by grécky dlh odpísala. Kým hlava Bundesbanku Jens Weidmann a zákonodarcovia v koalícii okolo nemeckej kancelárky Angely Merkelovej spolus ekonómami ako je Sinn kritizujú rozširujúcu úlohu ECB, Merkelová verejne proti Draghiho krokom nejde. Kancelárka 7. januára podporila udržanie Grécka v eurozóne, ak splní svoje úsporné záväzky. Údajne sa "vždy" snažila udržať eurozónu pred rozpadom. ECB sa rozhodla pristúpiť k programu nákupu dlhopisov ešte v roku 2012, po tom, čo Draghi sľúbil urobiť "čokoľvek" na ochranu spoločnej meny, ak by sa objavili ďalšie riziká ohrozujúce jednotu eurozóny.

Európa bude čeliť "veľkým ústavným problémom," ak Súdny dvor Európskej únie vyhlási plán ECB za  legálny. Dnes už vieme, že tak urobil a podľa Sinna prídu problémy už o štyri až šesť mesiacov. Nemecko by podľa jeho slov mohlo skončiť v situácii, kedy by bolo ústavne viazané eurozónu opustiť. "Niekto by musel ustúpiť a mala by to byť ECB," povedal Sinn. "Mala by sa dobrovoľne vzdať OMT," uzatvára.

Súvisiace články

Aktuálne správy